Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά σε όλους μας drones, γίνονται πια εργαλείο της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και αναμένεται, όπως γίνεται ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο σωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. συγκεκριμένα απέκτησε 6 σύγχρονα drone, 3 Spylite και 3 Thunder B και η Πυροσβεστική ένα EOS mini UAV System. Αυτόν τον μήνα ξεκινούν οι πιλοτικές πτήσεις και έπειτα από εννέα μήνες αναμένεται η οριστική παραλαβή του έργου.

Ο Νίκος Τόσκας. Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην πρώτη παρουσίαση των drones

Λίγο πριν την απογείωση...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται, «η συστηματική αξιοποίηση των Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών από τα αστυνομικά σώματα προηγμένων χωρών, τα έχει ήδη αναδείξει ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο πεδίο των επιχειρήσεων πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος. Η εξέλιξη συστημάτων ικανών να χρησιμοποιηθούν σε δύσκολες αποστολές έρχονται να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος στις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Η ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής παρουσίασαν τα νέα τους «εργαλεία» στην αεροπορική βάστη στο Τατόι.

Δείτε τα εν δράσει στην επίσημη πρώτη τους παρουσίαση στο Τατόι:

Ήδη ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 6 χειριστών και 6 τεχνικών που υπάγονται αρχικά στη νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ως Τμήμα στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, ενώ στο άμεσο μέλλον θα υπάγονται στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων Αστυνομίας και Πυροσβεστικής (ΕΜΣΑ – Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας).

Σε πρώτο στάδιο η νέα υπηρεσία θα συνδράμει τις Υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης φωτογραφιών και βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την Πυροσβεστική στην πρόληψη πυρκαγιών. Σε επόμενο στάδιο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους σε πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές (ΕΚΑΜ, Αντιτρομοκρατική, Δίωξη Ναρκωτικών κ.α.).

Όπως αναφέρεται: «Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσδίδει η χρήση των ΜΣΑ είναι το μειωμένο ως μηδενικό ρίσκο για ανθρώπινες ζωές σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, το χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης, η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και οι δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και λήψεων αποφάσεων».

Το ειδικό βαν, εντός του οποίου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου των drones

Το κέντρο ελέγχου και πτήσεις των drones

Το drone γίνεται τα 'μάτια' του χειριστή, ο οποίος αποκτά εναέρια απεικόνιση και έλεγχο της περιοχής ενδιαφέροντος

Δείτε αποσπάσματα της παρουσίασης της ηγεσίας και των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ DRONES ΕΔΩ.

Γνωρίστε το Spylite:

Γνωρίστε το Thunder B:

Γνωρίστε το EOS:

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης