Άναψε λίγο πριν τις 20:00 το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα τα φώτα άλλων 15 δέντρων, θα κοσμούν την πλατεία  την περίοδο των εορτών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνουν μουσική, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, κάλαντα, κλόουν, ακροβάτες, ζογκλέρ, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, χορό, ξωτικά και παραμύθια και κουκλοθέατρο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη χριστουγεννιάτικη σύνθεση, θα στηθεί ένα παγοδρόμιο 200 τ.μ., που θα λειτουργεί δωρεάν, καθημερινά την περίοδο των εορτών.

Την εορταστική ατμόσφαιρα συμπληρώνουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Big Band του Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατεία Κλαυθμώνος θα αποτελεί το κέντρο της μουσικής με 20 συγκροτήματα που θα παίζουν από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Επίσης στο Μοναστηράκι, ομάδες χορού και μουσικοί θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτής από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Παρατίθεται η ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη κατά την έναρξη της τελετής:

Φίλες και φίλοι,

Απόψε στολίζουμε το δέντρο μας – Φωταγωγούμε την πόλη μας. Και με συνειδητό αίσθημα αλληλεγγύης, πείσμα και αισιοδοξία, δίνουμε το σύνθημα: Η Αθήνα Γιορτάζει! Γιατί, παρά την κρίση, τις μεγάλες αντιξοότητες, τις συχνά δραματικές αλλαγές στη ζωή μας, γιατί, πέρα από το οικονομικό χρέος που ταλανίζει τη χώρα, έχουμε κι ένα άλλο χρέος – εσωτερικό! Χρωστάμε στον εαυτό μας μια ανάσα χαράς και ανάτασης, μια αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης, τη συμμετοχή στο πνεύμα και τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Φέτος δεν στολίζουμε ένα, αλλά δεκαέξι, μικρότερα, χριστουγεννιάτικα δέντρα σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, όπως θα δούμε όλοι σε λίγο, έργο νεαρών δημιουργών! Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θέλουμε τους νέους στο πλευρό μας, τους νέους που βιώνουν – δίχως στην πραγματικότητα να ευθύνονται – ένα βαρύ μερίδιο από την κρίση, με την δραματικά αυξανόμενη ανεργία που τους πλήττει, και την έκλειψη δυναμικών προοπτικών. Τους χρειαζόμαστε, και μας χρειάζονται. Τους καλούμε και τους θέλουμε όλους στη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε πείσμα των δυσκολότατων καιρών, και απέναντι στα σοβαρά πλήγματα που δέχεται η κοινωνική συνοχή, ο Δήμος Αθηναίων αντιτάσσει τον εθελοντισμό, διευρύνει τον κύκλο της κοινωνικής αλληλεγγύης, και με δουλειά και μεράκι, έβαλε στόχο να κάνει πραγματικότητα την ευχή : επειδή, όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν δικαίωμα στη γιορτή, όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας να συμμετέχουν στη γιορτή!

Κι έτσι φίλες και φίλοι, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τον παλμό της γιορτής σε περισσότερες περιοχές της πόλης. Εκτός από το Σύνταγμα, φωταγωγούνται οι πλατείες, Κλαυθμώνος και Μοναστηρακίου. Επιπλέον: πεντακόσιοι πενήντα καλλιτέχνες και διακόσιοι παιδαγωγοί δίνουν γιορτινό ραντεβού με τους πολίτες και τους κατοίκους της Αθήνας, σε δεκαέξι γειτονιές της πόλης, καθώς και στα δεκατρία κέντρα πολιτισμού, που οργανώθηκαν για τις μέρες αυτές.

Μουσική και θέατρο, κάλαντα και κλόουν, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, ακροβάτες, ζογκλέρ, τραγούδια, ξωτικά και παραμύθια, θα εντυπωσιάσουν με την ποικιλία τους, θα συναρπάσουν με την πρωτοτυπία τους. Στη συρρίκνωση των οικονομικών πόρων αντιτάξαμε τις δυνατότητες της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Μείναμε πιστοί στο χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος, όπως επιτάσσει η οικονομική συγκυρία και κρίση, δαπανώντας, όπως και πέρσι, μόλις το 10% των χρημάτων που ξοδεύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αποφύγαμε τη σπατάλη και τον φανταχτερό εντυπωσιασμό. Δεν κάναμε, ωστόσο, καμία έκπτωση, ούτε στην ποιότητα των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, ούτε στην αταλάντευτη επιθυμία μας να είμαστε δίπλα σε όλες και σε όλους τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Αθήνα θα γιορτάσει, όπως ταιριάζει, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, αλλά και ενεργό συμμετοχή στο σύγχρονο παρόν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλους, όσοι εργάστηκαν και θα εργαστούν για το σκοπό αυτό, όλους όσοι συμμετείχαν και θα συμμετάσχουν. Να ευχαριστήσω, επίσης, και το μεγάλο χορηγό των φετινών γιορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, τη WIND, που φέρνει στους επισκέπτες της πλατείας Συντάγματος ένα μοναδικό παγοδρόμιο για δωρεάν βόλτες αλλά και μια διαδραστική εμπειρία, που θα ενθουσιάσει.

Στη βάση της χριστουγεννιάτικης εγκατάστασης, όπου σε λίγα λεπτά, θα ανάψουμε τα δένδρα, θα συναντήσετε εκπροσώπους δεκαοκτώ, διαφορετικών φορέων, που συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας, για τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων των συμπολιτών μας. Είναι το μήνυμα των φετινών γιορτών: κανείς άστεγος, άνεργος, συμπολίτης μας με ειδικές ιδιότητες, μετανάστης, κανείς χειμαζόμενος από το κρύο ή την έλλειψη των απαραίτητων τροφίμων, κανένα μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, κανένα παιδί ή ενήλικας, να μην βυθιστεί στη μοναξιά ή την απελπισία τις μέρες αυτές – και όχι μόνον. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το πρώτο κι απαραίτητο βήμα για να αντιληφθούμε, ότι όλοι μαζί, και πάνω στις νέες βάσεις μιας υγιούς και ευνομούμενης δημοκρατίας, μιας κοινωνίας – πρωτίστως – των πολιτών, μπορούμε να πετύχουμε – εκεί όπου καθένας χωριστά, ίσως αποτυγχάνει.

Σας ευχαριστώ, εύχομαι σε όλες και όλους, υγεία, δύναμη και καλές γιορτές!
 
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σαγκούρης
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης