Τις επόμενες ημέρες το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, θα επιχειρήσει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού. Στις πρεμιέρες των παραστάσεων «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, και στο πιο σύγχρονο « Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, επιχειρείται μία «κατάδυση» στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας του φασισμού με σκοπό την καταδίκη του.

Πιο συγκεκριμένα, στο έργο του Μπρέχτ, που δεν έχει ανέβει προγενέστερα στο ελληνικό σανίδι περιγράφεται μέσα από την αντιρατσιστική σκοπιά του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, η άνοδος του Γ’ Ράιχ, στη Γερμανία του Χίτλερ. «Εποχές όπως εκείνη του Γ’ Ράιχ οφείλουν να μην ξαναγεννιούνται», δηλώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους ενώ αντιλαμβάνεται το θεατρικό έργο ως «μια ευχάριστη κραυγή αγανάκτησης». Στην πρεμιέρα του έργου θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση «Το κύμα», η οποία έχει μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και στις αίθουσες των κινηματογράφων, διηγείται την ιστορία, ενός ανοιχτόμυαλου καθηγητή που αποπειράται να εφαρμόσει ένα πείραμα στα πλαίσια μίας σχολικής τάξης στη σημερινή Γερμανία, για την ανάλυση του καθεστώτος του φασισμού. Το πείραμα ωστόσο λαμβάνει μία ανεξέλεγκτη, τραγική τροπή, που δίνει ένα αξέχαστο μάθημα σε όλους. «Λυπάμαι που οι συνθήκες μας καλούν να ασχολούμαστε ακόμη με το φαινόμενο του φασισμού» υπογράμμισε για το δημιούργημα του ο Γιάννης Ρήγας.

Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης