Το ποσό της αποζημίωσης που μπορούν να λαμβάνουν από το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών οι συγγενείς των θυμάτων, στις περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, κρίνεται από τον Άρειο Πάγο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο εισηγητής τάχθηκε κατά της θέσπισης του ανώτατου πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 40092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν τέθηκε το 2012 λόγω του κινδύνου βιωσιμότητας που υπάρχει για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 700 εκ. ευρώ .

Το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα θύματα ή τους συγγενείς τους, στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων εφόσον η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.

Τη συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης