Αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας που κινήθηκε εναντίον της από τις δικαστικές αρχές η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου η οποία με αίτηση της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας ζητεί να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της.

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία παραμένει προσωρινά κρατούμενη εξαπολύει βολές για την προδικασία υποστηρίζοντας ότι πάσχει από απόλυτη ακυρότητα. Στην πολυσέλιδη προσφυγή της η κόρη του πρώην υπουργού υποστηρίζει ότι στην υπόθεσή της παρακάμφθηκε ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει την αποκλειστική ευθύνη σε οικονομικά και φορολογικά αδικήματα, αφήνοντας αιχμές σε βάρος της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου ότι « παρέλειψε» να τον ενημερώσει. Σύμφωνα με την προσφυγή που υπογράφει ο συνήγορος της κόρης του πρώην υπουργού Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατά πλήρη παράκαμψη του οικονομικού εισαγγελέα, προχώρησε η προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου με αποτέλεσμα να είναι μη σύννομη, τόσο η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της όσο και η απόφαση για την προφυλάκισή της. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Άκη Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε τον Ιούνιο του
2010 οπότε και δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ να διενεργήσει ελέγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22 Ιουνίου 2011 η αναφορά του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε με προφορική εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, παρότι, σύμφωνα με την προσφυγή είχε ήδη είχε τεθεί σε ισχύ ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας θεωρεί απόλυτα άκυρα όσα έγιναν μετά τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και την άσκηση της ποινικής δίωξης τον περασμένο Μάρτιο, καθώς, όπως αναφέρει, δεν προηγήθηκε σχετική παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα. Στην προσφυγή της η Αρετή Τσοχατζοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δια της παρούσης αιτήσεως- προσφυγής μου επιθυμώ να θέσω υπ’ όψιν σας ότι η ποινική διαδικασία ήδη από την 23η Ιουνίου 2011 μέχρι και σήμερον πάσχει απόλυτης ακυρότητας, καθόσον τόσο η συνέχιση της προκαταρκτικής εξετάσεως από τις κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών, όσο και η άσκηση ποινικής διώξεως απευθείας από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για οικονομικά αδικήματα που φέρονται να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου έλαβαν χώρα μη σύννομα, κατά παράκαμψη του αρμόδιου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, άλλως δια καταστρατηγήσεως των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής διώξεως, γεγονός που επιφέρει απόλυτη ακυρότητα κατ’ άρθρον 171 παρ.1β Κ.Π.Δ..

Από τα ανωτέρω σαφώς συνάγεται ότι σύμφωνα με το νεοπαγές άρθρον 17α Ν. 2423/1997, ως αυτό προσετέθη με το άρθρο 2 παρ.1 Ν. 3943/2011και ισχύει από 1 Απριλίου 2011 (ΦΕΚ Α 66/31.3.2011) στην περίπτωση κατά την οποίαν καταγγέλλονται αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τυγχάνουν φορολογικές ή/και οικονομικά εγκλήματα και οιαδήποτε άλλα συναφή, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία, η παρά του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κίνηση της ποινικής διώξεως προαπαιτεί υποχρεωτικώς την ενημέρωση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, την αξιολόγηση και την διερεύνηση των καταγγελιών από αυτόν και τελικώς, ήτοι κατόπιν της ολοκληρώσεως της διαταχθείσας έρευνας και της διαμορφώσεως της νομικής απόψεώς του περί υπάρξεως επαρκών ενδείξεων ενοχής στα πρόσωπα των καταγγελλομένων, την παραγγελία άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, άλλως επέρχεται απόλυτη ακυρότητα κατά άρθρον 171 παρ. 1 εδ β` του ΚΠΔ λόγω καταστρατηγήσεως των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής διώξεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει των ανωτέρω είναι προφανές ότι η ποινική προδικασία ήδη από την 23η Ιουνίου 2011 μέχρι και σήμερον πάσχει απόλυτης ακυρότητας, καθώς τόσο η συνέχιση της προκαταρκτικής εξετάσεως από τις κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών, όσο και η άσκηση ποινικής διώξεως απευθείας από την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την 22α Μαρτίου 2012 για οικονομικά αδικήματα που φέρονται κατ’ αρχήν να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, έλαβαν χώρα μη σύννομα, ήτοι κατά παράκαμψη του αρμόδιου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και παράβαση των διατάξεων 4 και 6 του άρθρου 17α Ν. 2523/1997, άλλως δια καταστρατηγήσεως των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής διώξεως, γεγονός που επιφέρει απόλυτη ακυρότητα κατ’ άρθρον 171 παρ.1β Κ.Π.Δ.Εν όψει των ανωτέρω ακυροτήτων είναι ομοίως άκυρες οι μεταγενέστερες, εξαρτώμενες πράξεις, ως είναι αυτές της κλήσης μου σε απολογία και της επιβολής στο πρόσωπό μου του επαχθούς δικονομικού μέτρου της προσωρινής κρατήσεώς». Η προσφυγή της Αρετής Τσοχατζοπούλου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί μετά τις εκλογές ζήτησε από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο Κύπριος δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου που είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση της παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η κατηγορία σε βάρος του αφορά υπογραφές του σε επιταγές της offshore εταιρείας Torcaso για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης