Με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, η Επαγγελματική – Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών διαμαρτύρεται για τη διακοπή του προγράμματος αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων στη Δυτική Ελλάδα.

Στην επιστολή της η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. σημειώνει
:

«Κύριε Υπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας, σε συνέχεια του με αρ. πρωτ: 519/10-12-2012 έγγραφου της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη απόδοση της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους της σεισμόπληκτης περιοχής της Δυτικής Αχαΐας.

Παρά τον μεγάλο αριθμό εγκεκριμένων φακέλων -που ξεπερνά το ποσό των 8.000.000 ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πολίτες λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανακατασκευάσουν ή επισκευάσουν τις κατοικίες τους με δικούς τους πόρους και οι μηχανικοί δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία- έχει μπλοκάρει το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εκτελείται χωρίς διακοπή για την αποκατάσταση των βλαβών των κτηρίων, που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Έτσι τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό, σεισμόπληκτα κτήρια παραμένουν ημιτελή και επικίνδυνα σε μια περιοχή όπου οι σεισμοί -μικροί προς το παρόν- αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Πρέπει επιτέλους να αρθεί η ισχύς του ΠΔ. 113/2010 (ΦΕΚ Α’ 194) άρθρο 11 παρ. 1, και να χρηματοδοτηθεί το έργο 2008ΣΕ06900017, έτσι ώστε να λειτουργήσει, απρόσκοπτα η υπηρεσία του Τ.Α.Σ. Αχαΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη καθυστέρηση έχει επιφέρει δυσλειτουργίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των πολιτών.

Εκτός από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, έγιναν νέοι σεισμοί και έχουμε νέες Οριοθετήσεις, συγκεκριμένα: α)Η με αρ. πρωτ. Οικ./2823/Α32/06.05.2010 (ΦΕΚ 100Β/28.05.2010) οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς στις 18 & 22 Ιανουαρίου 2010 σε περιοχές των Π.Ε. Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, β)Η με αρ. πρωτ: 4749/ΠΕ/Α325/17.04.2012 (ΦΕΚ 1388Β/27.04.2012 οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό της 7ης Αυγούστου 2011 σε περιοχές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ζητάμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του έργου αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων. Ακόμα είναι απαραίτητο να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για τις λειτουργικές ανάγκες των Υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.

Επίσης ή ΕΕΤΕΜ Αχαΐας σας ζητάει να μεριμνήσετε, ώστε:

– Να γίνει άμεσα η καταβολή της προκαταβολής των 10.000 ευρώ για τις περιπτώσεις των ανακατασκευών -μετά από Πρωτόκολλα κατεδάφισης και ευτελών υλικών- ώστε να είναι εφικτή η έκδοση οικοδομικής άδειας εντός του έτους, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Σε αντίθετη περίπτωση οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν κάθε δικαίωμα χρηματοδότησης.

– Να τροποποιηθεί η προβλεπόμενη προθεσμία και να επιτραπεί η έκδοση της άδειας ανακατασκευής να γίνεται έναν χρόνο το πολύ μετά την πληρωμή της προκαταβολής.

– Να επεκταθεί η ισχύς των οικοδομικών αδειών ανακατασκευής επ’ αόριστον, ώστε η καθυστέρηση καταβολής δόσεων κρατικής αρωγής να μην αποτελεί αιτία ακύρωσης τους.

– Να υπογραφούν οι εκκρεμείς αποφάσεις εγκρίσεως των μελετών επισκευών, που έχουν ελεγχθεί, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι σεισμόπληκτοι σε έναρξη εργασιών επισκευής έστω και με ίδια κεφάλαια.

– Να εξαιρεθούν από την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών οι πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

– Να ενεργοποιηθεί εκ νέου η επιδότηση ενοικίου και να δοθεί επιπλέον παράταση για την απόδοση των απαιτούμενων οφειλών προς το ΙΚΑ, ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιη ή αντιμετώπιση των πληγέντων πολιτών.

– Να σταματήσει ο δήθεν έλεγχος των εγκεκριμένων μελετών επισκευών των κτηρίων από την Υ.Α.Σ. σε ευτελή ποσά, της τάξεως 3.000 ευρώ.

– Να εφαρμόζει η πολιτεία όλες τις εγκυκλίους σχετικά με το χρονικό διάστημα του ενός μηνός για την έγκριση του προϋπολογισμού των επισκευών των κτιρίων.

– Να προχώρηση η διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων για αρχικό έλεγχο κτηρίων, που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

– Τέλος, η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός στους πληγέντες πολίτες και σε όλο το επιστημονικό – τεχνικό & εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν τι δύσκολη συγκυρία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, ώστε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα».

Πηγή: patrastimes.gr
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης