Στην αύξηση του ορίου εισοδήματος που ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε, μάλιστα, τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο που συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Έτσι, το εισοδηματικό όριο αναπροσαρμόζεται από τα 7.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογενείας στα 9.000 ευρώ. Επομένως, όπως αναφέρουν «τα Νέα», προκειμένου να έχει ένας φοιτητής δικαίωμα να ζητήσει μετεγγραφή πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα, διαιρούμενο διά του αριθμού των μελών της οικογενείας, να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ από 7.500 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το οικογενειακό εισόδημα τετραμελούς οικογενείας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 36.000 ευρώ, προκειμένου να έχει δικαίωμα να ζητήσει μετεγγραφή το παιδί της που σπουδάζει σε άλλη πόλη από εκείνη όπου ζει η οικογένεια. Αντίστοιχα, οικογένεια με ένα παιδί έχει πλαφόν εισοδήματος τα 27.000 ευρώ για να αποκτήσει δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής. Ταυτόχρονα, με την ίδια ρύθμιση αυξάνεται και το επιτρεπόμενο ποσοστό των μετεγγραφών από το 10% του αριθμού των φοιτητών μιας σχολής στο 15% – δηλαδή κάθε σχολή μπορεί να δεχθεί από μετεγγραφές επιπλέον φοιτητές σε αριθμό ίσο με το 15% των εισακτέων της συνολικά. Για παράδειγμα, σχολή με 300 εισακτέους μπορεί να δεχθεί 45 ακόμη από μετεγγραφές.

Όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Αρβανιτόπουλος, η αύξηση του εισοδήματος δεν θα έλυνε το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς προτεραιότητα θα είχαν και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα, γι’ αυτό χρειάζεται και αύξηση του ποσοστού μετεγγραφών. «Υπάρχει ένα υπαρκτό ζήτημα, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, γι’ αυτό κάνουμε την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Απαλύνει την ελληνική οικογένεια το συγκεκριμένο μέτρο. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα των παιδιών με σοβαρές ασθένειες, μπορούν να σπουδάσουν σε κοντινότερο πανεπιστήμιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σημειώνεται ότι με παλαιότερη ρύθμιση, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών είχαν καταργηθεί και αντικατασταθεί με το μέτρο της θέσπισης ειδικών θέσεων για υποψηφίους που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, είναι παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών. Ωστόσο, η επαναφορά των μετεγγραφών με πλαφόν στο κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε ότι πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος συντήρησης του φοιτητικού νοικοκυριού σε άλλη πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Όπως είπε, πρόκειται «για ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα το δούμε μέχρι τέλους, ώστε κανείς να μη μείνει άνεργος. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος συμπλήρωσε πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είναι και οι εκπαιδευτικοί στην τάξη και να ξεκινήσει με ηρεμία και ομαλότητα η νέα σχολική χρονιά», επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις δεν θα πρέπει να μεταφέρονται μέσα στα σχολεία, όλοι έχουμε την ευθύνη να προασπίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου».

Αλλαγές στο νομοσχέδιο

Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές ήταν η σημαντικότερη του νομοσχεδίου. Σημαντική αλλαγή, επίσης, είναι και η πρόβλεψη ότι στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου θα περιλαμβάνεται η Πληροφορική, αλλά δεν θα περιλαμβάνεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης