Σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση πυρομαχικών που είχαν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Χώρας Χανίων προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πυρομαχικά, απομεινάρια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκαν από τον δύτη Ιάκωβο Μπακατσάκη της Σχολής Καταδύσεων Σπύρου Παπακαστρίτσιου σε βάθος περίπου 10-12 μέτρων, στο μέσο της απόστασης Λαζαρέτα-παραλία Νέας Χώρας, και η εξουδετέρωσή τους έγινε όπως προβλέπουν οι αυστηροί κανόνες ασφαλείας. Τη γενική εποπτεία την είχε ο διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Χανίων, πλωτάρχης Εμμανουήλ Βαλυράκης, ενώ άνδρες του κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, είχαν αναλάβει την περιφρούρηση της περιοχής. Την ανατίναξη την πραγματοποίησαν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή αποκλείστηκε από το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των λουομένων, ενώ σκάφος της υπηρεσίας βρισκόταν στην περιοχή και δεν επέτρεπε την προσέγγιση σε πλωτά μέσα. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων το εκπροσωπούσε ο υπεύθυνος Λιμένος Γιώργος Βολακάκης. Η εξουδετέρωση έγινε με τη χρήση βραδύκαυστου φιτιλιού, ενώ τα εκρηκτικά είχαν σκεπαστεί με ειδικούς σάκους άμμου, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της έκρηξης. Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ η έκρηξη -στις 11.48- έγινε αισθητή στην περιοχή της Νέας Χώρας.

Σημειώνεται ότι τα πυρομαχικά (χειροβομβίδες επιθετικές, αντιαρματικές οβίδες και όλμοι), όλα γερμανικής κατασκευής, ήταν σε μεγάλες ποσότητες, χύμα ή σε κιβώτια.

Πηγή: cretalive.gr
Β.Π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης