Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται η διοίκηση της «Μαρινόπουλος», καθώς τα χρέη «πνίγουν» τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το ενδεχόμενο του «λουκέτου» είναι ορατό -εξέλιξη που βγάζει στον δρόμο περισσότερους από 10.500 εργαζομένους.

Το ενδεχόμενο του «λουκέτου» είναι ορατό -εξέλιξη που βγάζει στον δρόμο περισσότερους από 10.500 εργαζομένους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ενδεχόμενο «κανόνι» θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στον χώρο του λιανεμπορίου, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες στην επαρχία, όπου περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -στην πλειονότητά τους ελληνικές- έχουν ως βασικό πελάτη τους τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Εκτιμάται πως μόνο το «φέσι» προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που η διοίκηση ρίχνει το βάρος στη ρύθμιση και την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτές προκειμένου να μην αδειάσουν εντελώς τα ράφια των κατά τόπους σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος έχουν τεθεί διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η υπόθεση-θρίλερ έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, ενισχύοντας παράλληλα την άποψη ότι τα χειρότερα πέρασαν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.


Πτώχευση εν λειτουργία

Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς σήμανε την έναρξη της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (είτε στο άρθρο 99 είτε στο 106Β*) ήταν μονόδρομος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Eπί τάπητος έχουν τεθεί διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγείΗ υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα θα συνοδευτεί από «κούρεμα» χρεών και την κατάθεση ενός «business plan», που θα μπορούσε να προβλέπει μεταξύ άλλων και την είσοδο επενδυτή, ο οποίος θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της νέας προσπάθειας. Παράγοντες του λιανεμπορίου δεν αποκλείουν, πάντως, την εμπλοκή ευρωπαϊκών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, απαραίτητη είναι η προϋπόθεση μετοχοποίησης χρεών.

Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες επιδιώκουν τις τελευταίες εβδομάδες να μάθουν το ύψος των χρεών της «Μαρινόπουλος» προς τους προμηθευτές. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε το 2014:

  • ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ανήλθε σε 346.237254 ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος σε 100,729 εκατ. ευρώ
  • τα δάνεια της εταιρείας ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια. 

Όλα κρίνονται την 1η Ιουλίου

H πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών όρισε για την 1η Ιουλίου τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.

Σημειώνεται πως μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης