Δίπλα από δασικές εκτάσεις και ρεματιές, χωρίς τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, οι χωματερές της Μεσσηνίας παραμένουν άκρως επικίνδυνες, με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Η σχετική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συντάχθηκε μετά από αυτοψία που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ελλείψεις και τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ελλοχεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωματερών.

Η επιτροπή πραγματοποίησε αυτοψία σε 15 χωματερές (ΧΑΔΑ) σε όλο το νομό. Πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν είναι περιφραγμένες, διαπιστώθηκαν επίσης άδειες δεξαμενές νερού, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες και εκτεθειμένα σκουπίδια χωρίς καμιά διαχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην χωματερής του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα, που βρίσκεται δίπλα σε δασική έκταση και δεν έχουν επιχωματωθεί όλα τα σκουπίδια – γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Πάντως είναι η μοναδική χωματερή που φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, αν και δε λειτουργεί πια, και επιπλέον πληροί κάποιους όρους ασφαλείας. Στο χώρο παραμένουν δεματοποιημένα απορρίμματα.
Πολλές ελλείψεις και απόρριψη σκουπιδιών χωρίς διαχείριση δίπλα από ρέματα και δασικές εκτάσεις διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εξής χωματερές: Κουτσούβερι Πεταλιδίου, Λειβαδάκια Βασιλιτσίου, Προφήτης Ηλίας Δωρίου, Πίσω Βρύση Αριστομένη και Αγριλιά Λογγάς.
 
Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: eleftheriaonline.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης