Τουρκικά και ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε «αερομαχία» (ανάσχεση) πάνω από το Αιγαίο, σε δύο φάσεις στις 15 Απριλίου, όπως γράφει και η τουρκική ιστοσελίδα «hurriyetdailynews.com».

Παρόμοια αερομαχία, είχε να σημειωθεί από τον Ιανουάριο του 2012, όπως γράφει η τουρκική ιστοσελίδα, επικαλούμενη δημοσιεύματα ελληνικών Μέσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

F-16sΣύμφωνα με τις πληροφορίες που βασίζονται σε ελληνικές στρατιωτικές πηγές, (συνεχίζει η ιστοσελίδα) τέσσερα «F-16s» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πλησίασαν τη Σαμοθράκη (Semadirek –την γράφει στα τούρκικα) πριν ξεκινήσει η πρώτη «αερομαχία». Τέσσερα ελληνικά F-16s απογειώθηκαν «επισήμαναν και μπλόκαραν» τα τουρκικά μαχητικά.

Τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα να δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε βορείως της Σαμοθράκης καθώς και για δεύτερη φορά νοτιοδυτικά της Λήμνου (Limni στα τουρκικά).

Η επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, δεν περιγράφει να έχει σημειωθεί κάποιο παρόμοιο περιστατικό στις 15 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «hurriyetdailynews.com» γράφει ακόμα πως η Ελλάδα «μονομερώς ισχυρίζεται πως έχει δικαιώματα στα 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, ενώ διατηρεί έξι ναυτικά μίλια θαλάσσια χωρικά ύδατα, τα οποία αναγνωρίζουν η τουρκία και τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ».

«Έτσι η Αθήνα θεωρεί πως οποιαδήποτε χωρίς έγκριση πτήση στον εναέριο χώρο ανάμεσα στα έξι και δέκα μίλια πάνω από το αιγαίο είναι «παραβίαση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι αερομαχίες στο αιγαίο είχαν «πληγεί» λόγω της οικονομικής κρίσης

Οι «αερομαχίες» ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο είχαν μειωθεί δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Αθήνα, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», παραθέτοντας στοιχεία από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει, ελληνικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει ανασχέσεις εναντίον τουρκικών συνολικά επί 61 λεπτά τον Ιανουάριο του 2012, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 είχαν μειωθεί στα 14 λεπτά της ώρας.

Η ως τώρα μακρύτερης διάρκειας εφετεινή ανάσχεση είχε καταγραφεί στις 17 Ιανουαρίου, όταν ελληνικά μαχητικά είχαν εμπλακεί σε «αερομαχία» με τουρκικά, επί 12 λεπτά πάνω από τη Χίο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, τα ελληνικά Μέσα γράφουν πως κάθε ώρα «αερομαχίας» κοστίζει 11.000 ευρώ και υποστηρίζουν ότι οι «ακριβές αερομαχίες» συμπεριλαμβάνονται στα αίτια που προκάλεσαν την τρέχουσα οικονομική κρίση.

                                     Αερομαχία στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης: Παραβιάσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Πηγή: hurriyetdailynews.com
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης