Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει ο τακτικός διάλογος μεταξύ των τουρκικών Αρχών και των εκπροσώπων των Ιμβρίων και Τενεδίων, με αντικείμενο τα αιτήματα των Ελλήνων νησιωτών, όπως υποστήριξε απόψε, στη διάρκεια εκδήλωσης, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας- Θράκης, Παύλος Σταματίδης.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις από αυτό τον διάλογο. Μένει σε εμάς να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αποτελέσματά του», σημείωσε ο κ. Σταματίδης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας- Θράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου δεν γράφτηκε χτες και σήμερα απλώς κάνουμε μνημόσυνο. Η ιστορία των νησιών γράφεται και σήμερα […] Οι Ίμβριοι θα είμαστε παρόντες στην Ίμβρο, αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει κανένας», είπε ο κ. Σταματίδης και εξέφρασε την ελπίδα η Ίμβρος να γίνει αφορμή για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας και να χαρακτηριστεί ως νησί της ειρήνης.

Ο ίδιος -που επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα περίπου 2500 Ίμβριοι εκ των οποίων 2000 στη Θεσσαλονίκη- διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι συνθήκες είναι κατά τι καλύτερες μετά από δύσκολα χρόνια», αφού «υπάρχει ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά να διορθωθούν πράγματα όσον αφορά τις μειονότητες και αυτό οφείλεται, κυρίως, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

Η έναρξη τακτικού διαλόγου με τις τουρκικές Αρχές είναι πάγιο αίτημα των Ιμβρίων και Τενεδίων, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- διεκδικούν τα εξής: απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς, επιστροφή σχολικών κτιρίων και λοιπών ακινήτων που δημεύτηκαν και τη χρήση τους προς κοινωφελείς σκοπούς (σ.σ.: το ελληνικό σχολείο στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, τη γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λειτούργησε ξανά μετά από 49 χρόνια), καθώς και βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου. Ζητούν επίσης την αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του Κτηματολογίου για μια δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Σωτήρης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να σταθούν δίπλα στους Ίμβριους και τους Τενέδιους, «ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ξαναγυρίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ανακτήσουν τα σπιτικά τους».

Κατά τον ίδιο, έπειτα από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν γίνει έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, «τύπου ένα αβγό για ένα στρέμμα», αλλά και την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους, από τους 10.000 κατοίκους της Ίμβρου είχαν μείνει αρχικά μόλις 17. Πρόσθεσε ότι το νησί έχει αρχίσει να «ξαναζεί» μέσα από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο, τόσο Έλληνες, όσο και Τούρκους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο έργο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο έχει -μεταξύ άλλων- συγκεντρώσει πάνω από 2000 ψηφιοποιημένες προφορικές μαρτυρίες από πρόσφυγες πρώτης γενιάς, ενώ διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και αρχειακό υλικό. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την Ίμβρο, με τίτλο «25ος Μεσημβρινός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης