LIVE ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργή ξεχειλίζει. Εργαζόμενοι, συνδικάτα, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολιτικά σωματεία βγήκαν στους δρόμους και φωνάζουν «Όχι στα μέτρα. Όχι στις πολιτικές λιτότητας. Όχι στην εξαθλίωση».

Τα νέα μέτρα εξαρθρώνουν τις ήδη υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις, την ώρα που ενσωματώνονται στον Προϋπολογισμό περικοπές ύψους 9,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2013. Το μπαράζ αυτό των μέτρων και ρυθμίσεων προκαλεί και νέο κύκλο βαθιάς ύφεσης, ενώ προϊδεάζει για άλμα -προς τα πάνω- της ανεργίας, η οποία κατά τους ειδικούς θα ξεπεράσει εκείνη της Ισπανίας.

Η γενική απεργία, που άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, παραλύει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και νεκρώνει κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τηλεόραση της Ζούγκλας καλύπτει όλες τις συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πορείες των πολιτών. Με απευθείας συνδέσεις από νωρίς το πρωί της Τρίτης και έως ότου θα ολοκληρωθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις…

Μέσω internet και της Τηλεόρασης της Ζούγκλας στο κανάλι bb, θα μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Oι συγκεντρώσεις και οι πορείες

Aπό νωρίς το πρωί, χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ συνέρρευσαν στην Ομόνοια. Με περισσότερους από 20.000 διαδηλωτές (η αστυνομία έκανε λόγο για 10.000-15.000 μέλη του ΠΑΜΕ), συνοδεία της γ.γ. του ΚΚΕ, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε. Επίσης, 2.000 μέλη των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Επιπλέον, 2.500 μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο και 4.000 μέλη ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Πατησίων. Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσαν και 600 οδηγοί ταξί.


(ΩΡΑ: 13.45 Αποκλεισμένη η Βασιλέως Γεωργίου από τα ΜΑΤ)


(Το μήνυμα ενός αγανακτισμένου πολίτη)
 
Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται παράλληλα στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, τη Λάρισα και την Πάτρα.


(Η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ)


(Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ δίνουν το «παρών»)


(Κατά των νέων μέτρων και οι ιδιοκτήτες ταξί)


(Κλούβες των ΜΑΤ στο κέντρο)


(Πορεία εργαζομένων στους δήμους)


(Αφίσες στην οδό Πανεπιστημίου)


(Πάγκοι με ελληνικές σημαίες επί της Πανεπιστημίου)


(H κα Παπαρήγα)

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρέστη η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κάλεσε τον λαό σε συστηματική και οργανωμένη απειθαρχία «όχι μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά γενικότερα στο σύστημα».

Στο Σύνταγμα έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έχουν τοποθετηθεί κάγκελα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


(Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας)

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια.

Θεσσαλονίκη 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη κατά του πακέτου των νέων μέτρων που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή. Κλειστή παραμένει η οδός Αγίου Δημητρίου για την ασφαλή αποχώρηση των διαδηλωτών.

Ομάδα εργαζομένων στην ΕΡΤ3 και μελών πρωτοβάθμιων σωματείων κατευθύνεται προς την οδό Αγγελάκη, όπου θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την προβολή απεργιακής εκπομπής, η οποία θα αποτελέσει βήμα για όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία. Διαμαρτύρονται κατά της λογοκρισίας της διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης και των πολιτικών της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Καμάρα, ενώ ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο εργατικό κέντρο της πόλης και στο κτήριο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.

Βέροια
 
Το πρωί, εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βέροιας.

Βόλος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό γραφείο του Αθ. Νάκου

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρικομματικής κυβέρνησης και των νέων μέτρων έστειλαν σήμερα χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου, φωνάζοντας αντιμνημονιακά συνθήματα.

Για πρώτη φορά, με δύο και όχι με τρεις πορείες, οι Βολιώτες κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιμνημονιακά και αντιφασιστικά συνθήματα, στέλνοντας απανωτά μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 09.30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, από ανεξάρτητους διαδηλωτές, φοιτητές, αντιφασίστριες και αντιφασίστες αλλά και μέλη των Εργατικού Κέντρου Βόλου, Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, Ε.Ε.Κ., ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων.

Η ογκώδης πορεία κινήθηκε στις οδούς Ιωλκού, Ιάσονος και μέσω της Φιλελλήνων κατά το μήκος της Λεωφόρου Δημητριάδος, για να συνεχίσει στην οδό Κ. Καρτάλη και μέσω της οδού Γαλλίας να καταλήξει στη Σπυρίδη, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του κ. Νάκου, για να καταλήξει και πάλι στην πλατεία Ελευθερίας, μέσω των οδών Κωνσταντά και Ιωλκού.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν και η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία, με παλμό και αντιμνημονιακά συνθήματα, ξεκινώντας από την πλατεία Πανεπιστημίου, κινήθηκε επίσης μαζικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξει στο σημείο εκκίνησής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, εργαζόμενα μέλη του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο του Βόλου.

Λάρισα

Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Λάρισα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και αύριο, Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.


 
Ηράκλειο

Σε κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης έχουν προχωρήσει συνδικαλιστές, μία κατάληψη που ξεκίνησε αφού ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης -όπως χαρακτηρίστηκε- πορεία διαμαρτυρίας, με αιχμή τα νέα μέτρα που ψηφίζονται αύριο από τη Βουλή.

Με τη βοήθεια ενός τρακτέρ και προκειμένου να μην υποστεί ζημιές η είσοδος του κτηρίου, συνδικαλιστές του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ ανέβηκαν στο μπαλκόνι και ανήρτησαν πανό, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου. Στόχος των καταληψιών -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου- είναι να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.


(Ένταση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης)

Λίγο μετά την κατάληψη του κτηρίου, επικράτησε ένταση, όταν ομάδα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά των συνδικαλιστών.

Στις 10.00 το πρωί ξεκίνησε με πολύ μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης. Εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες με τα παιδιά τους συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα νέα επώδυνα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι στο ύψος της διασταύρωσης 1821 με τη Λεωφόρο Καλοκαιρινού, το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των μελών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και ακολούθησε άλλη κατεύθυνση.

Κατεύθυνση προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είχε η πορεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Αύριο το απόγευμα, την ώρα της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, προγραμματίζεται παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί η ΟΕΒΕΝΗ προχώρησε σε κατάληψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΟΕΒΕΝΗ, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την Α’ Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου.

Πορεία από τους ιδιοκτήτες ταξί

Για δεύτερη μέρα, οι ιδιοκτήτες ταξί του Ηρακλείου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι αυτοκινητιστές έχουν προβεί από χθες σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς, όπως καταγγέλλουν, στο πολυνομοσχέδιο περιέχεται άρθρο που «ουσιαστικά αφαιρεί μέρος του μεταφορικού έργου» των ταξί.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Αγρίνιο

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο. Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυναν τα μέλη της Γραμματείας ΠΑΣΥ Μ. Ποσοτίδης, της ΟΓΕ Β. Καραμπά και της ΠΑΣΕΒΕ Β. Νικάκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Κώστας Μαργιώλης, ο οποίος κάλεσε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση κεφαλαίων.

Στη συγκέντρωση των σωματείων – φορέων στην πλατεία Ειρήνης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Μπαζώρας, μέλος του συλλόγου δασκάλων – νηπιαγωγών. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη συγκέντρωση ήταν απογοητευτική, αφού παρέστησαν μόνο μέλη διοικητικών συμβουλίων συλλόγων και σωματείων και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Πορεία διαμαρτυρίας

Αμέσως μετά το τέλος των συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκαν πορείες, που ξεκίνησαν από την οδό Παπαστράτου, αρχικά από το ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησαν οι απεργοί της ΑΔΕΔΥ. Την πορεία διαμαρτυρίας ακολούθησε επίσης και μια ομάδα αντιεξουσιαστών.

Πάτρα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Πάτρας στις δύο συγκεντρώσεις (ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο) και πορείες, που ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και αύριο το απόγευμα.

Πύργος

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ σήμερα στον Πύργο. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία ΟΤΕ, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης και 7ης Νοεμβρίου κατά της ψήφισης των νέων μέτρων της κυβέρνησης και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης του Πύργου με πανό και συνθήματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας τελούσε υπό κατάληψη.

Πηγή φωτογραφιών – video: seleo.gr, laikoura.gr, e-volos.gr, larissanet.gr, cretalive.gr, cityvoice.gr, iliaoikonomia.gr, thebest.gr

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Χρήστος Μαζάνης – Πέτρος Σιδερέας – Λάμπρος Παναγιώτου
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης