Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκαν οι περιφορές των Επιταφίων σε όλη την Ελλάδα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος πιστών συμμετείχε με κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Ο Επιτάφιος περίπου στις 22.00 έφτασε στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα, λίγο πριν από την περιφορά, επικράτησε ένταση έξω από τον Ιερό Ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από τον ναό εμπόδισαν ορισμένους πολίτες να μπουν, με το αιτιολογικό ότι ο ναός δεν χωρούσε περισσότερους πιστούς. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί από αυτούς να διαμαρτυρηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεσσαλονίκη

Η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Μηνά

Mε βαθιά κατάνυξη, χιλιάδες πιστοί ακολούθησαν την πρώτη περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Επιτάφιος του Αγίου Μηνά είναι ο πρώτος που ξεκινά την περιφορά, νωρίς το απόγευμα, για να έχουν τη δυνατότητα οι καταστηματάρχες αλλά και οι πελάτες του εμπορικού κέντρου της πόλης να προσευχηθούν και να τον ακολουθήσουν.

Η περιφορά πραγματοποιείται στις οδούς Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Μηνά, Κατούνη, Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία, οι οποίες έκλειναν σταδιακά.

Λιτόχωρο Πιερίας

Με κατάνυξη και σε έντονο συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Πλήθος πιστών ακολούθησε τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Πάτρα

Με ιδιαίτερη κατάνυξη έγινε η περιφορά του Επιταφίου εντός του στρατοπέδου ΚΕΤΧ (Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού).

Την περιφορά την οδηγούσε η μπάντα του Δήμου Πατρέων, ακολουθούσαν μέλη του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και ένα άγημα στρατιωτών που μετέφερε στους ώμους τον Ιερό Επιτάφιο.

Βόλος

Οι Επιτάφιοι στον Βόλο συναντήθηκαν στην παραλία της πόλης. Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στη λιτάνευση των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησιών του Βόλου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Τρίκαλα

Οι Επιτάφιοι των Τρικάλων συναντήθηκαν και φέτος, όπως επιτάσσει η παράδοση, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αγρίνιο

Το φαντασμαγορικό έθιμο των χαλκουνιών αναβίωσε και φέτος, προσελκύοντας πλήθος Αγρινιωτών και εκατοντάδων, νέων κυρίως επισκεπτών, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το θέαμα και να χειροκροτήσουν τους χαλκουνάδες.

Η πλατεία Δημάδη γέμισε από νωρίς με κόσμο που προσπαθούσε να πιάσει μια καλή θέση για να απολαύσει το υπερθέαμα. Τα χαλκούνια είναι έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία και καταφέρνει να προβάλλει το Αγρίνιο στο πανελλήνιο.

Τα χαλκούνια ήταν μια αυτοσχέδια, κυριολεκτικά εκρηκτική εφεύρεση των Αγρινιωτών την εποχή του τουρκικού ζυγού, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους Επιταφίους κατά την περιφορά τους τη Μ. Παρασκευή από τις επιθέσεις των αλλόθρησκων κατακτητών.

Η ιδέα ήταν απλή και αποτελεσματική: λίγο πεπιεσμένο χαρτί, λίγο μπαρούτι, ένα φιτίλι, και οι σπινθήρες που εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση εμπόδιζαν την προσέγγιση κάθε παρείσακτου. Το έθιμο συνεχίστηκε για δεκαετίες και έλαβε μάλιστα τη μορφή ανταγωνισμού μεταξύ των ενοριών. Κάποια στιγμή ατόνησε, όμως επανεμφανίστηκε πιο δυναμικά και οργανωμένα από τη δεκαετία του ’90 και μετά.

Οι χαλκουνάδες κέρδισαν και φέτος τις εντυπώσεις και το ζεστό χειροκρότημα των πολιτών, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.

Ξάνθη

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης η λιτανεία των Επιτάφιων.

Οι ενορίες της πόλης, πλην όσων βρίσκονται σε όρια της Ξάνθης, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεκινώντας από τους κατά τόπους ναούς.

Τον Επιτάφιο του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας συνόδευσε στην Κεντρική Πλατεία η μπάντα του στρατού, ο μητροπολίτης, ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, καθώς και βουλευτές του νομού.

Η δημοτική μπάντα συνόδευσε με πένθιμα εμβατήρια τον επιτάφιο της Μητρόπολης, ενώ ο κ.κ. Παντελεήμων, μητροπολίτης Ξάνθης, στη διάρκεια της καθιερωμένης του ομιλίας αναφέρθηκε στο μήνυμα των ημερών του Πάσχα, τονίζοντας πως βρίσκει σήμερα πολλές κοινές αναφορές με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο καιρός συνέβαλε θετικά στην αισθητή παρουσία του πλήθους των πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, ενώ αρκετοί ακολουθούσαν την περιφορά των Επιταφίων καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής.

Πρέβεζα

Η κορύφωση του θείου δράματος έγινε με την περιφορά των Eπιτάφιων από όλες τις ενορίες της Πρέβεζας.

Πλήθος πιστών ακολούθησε τον επιτάφιο της ενορίας του το βράδυ της Μ. Παρασκευής με μεγάλη κατάνυξη, κρατώντας κεριά και φαναράκια.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπως και σε όλες τις ενορίες, τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

Τον Eπιτάφιο του Αγίου Χαραλάμπους τον συνόδευσε η φιλαρμονική «Ορφεύς». Ως είθισται, όλοι οι Επιτάφιοι στο τέλος της θείας λειτουργίας συγκεντρώνονται στην πλατεία Ανδρούτσου, όπου για πρώτη φορά προεξείχε ο νέος μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

Καστοριά

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιτάφιων της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.

Ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου, διά των οδών Β. Κωνσταντίνου και Μητροπόλεως, κατέληξε στην πλατεία Ομονοίας, όπου συναντήθηκε με τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού.

Η περιφορά ολοκληρώθηκε με την επιστροφή των Επιταφίων στους ναούς – μέσω των οδών Μητροπόλεως, Μοσχοπόλεως και Μανωλάκη ο Επιτάφιος της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, ενώ του Αγίου Γεωργίου μέσω της οδού Βαλαλά.

Κόρινθος

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης έγινε η περιφορά των Επιταφίων στην Κόρινθο. Οι Επιτάφιοι συναντήθηκαν και φέτος, όπως επιτάσσει η παράδοση, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Χαλκίδα

Η κορύφωση του Θείου δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή έγινε στην Χαλκίδα με την περιφορά των Επιταφίων και τη συνάντησή τους στην παραλία της πόλης.

Εκατοντάδες πολίτες παρακολούθησαν το κήρυγμα του μητροπολίτη Χρυσόστομου, που έστειλε το μήνυμα της Ανάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Χριστός θυσιάστηκε και θυσιάζεται για να βρει τα παιδιά Του και να τους δώσει αγάπη, χαρά, υγεία και ειρήνη, οφείλουμε να μοιάζουμε στον Χριστό».

Οι στρατιώτες σήκωσαν τον Επιτάφιο του ναού του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης, ενώ εκεί βρέθηκαν οι βουλευτές Κων/νος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Σίμος Κεδίκογλου, όπως και ο Βαγγέλης Φλεβάρης, αστυνομικός διευθυντής, ο δήμαρχος Χαλκίδας Θανάσης Ζεμπίλης κ.ά.

Σε κλίμα συγκίνησης, η χορωδία τραγούδησε το «Αι γενεαί πάσαι» συνοδεία της φιλαρμονικής.

Θήβα

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιτάφιων στη Θήβα. Όλοι υπέροχοι, οι ενορίτες εξέφρασαν την αγάπη τους στον Θεάνθρωπο, την λύπη τους για την Σταύρωσή Του και στόλισαν τον τάφο του με όση τέχνη και έμπνευση είχαν.


 

Πηγές: thesstoday.gr/dete.gr/e-volos.gr/trikalaola.gr/aerasfm/agrinionews.gr/thrakitoday.com/prevezabest.blogspot.gr/totsarsi.gr/Korinthostv/eviazoom/viotiashop

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης