Ως κεραυνός εν αιθρία έρχεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αρχή της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» για το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων.
Η απόφαση αυτή οδηγεί στην εκ βάθρων αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, ενώ η εργασιακή και οικονομική σχέση εργοδότη- εργαζομένου τίθεται σε νέα θεμέλια.

Με το ισχύον σύστημα, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάρχει η βάση για τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ «οικοδομούνται» πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις με τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλαγή στο καθεστώς αυτό, ενδέχεται να σημάνει τη μείωση των αμοιβών, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα «έμμεσης λύσης», καθότι ο εργαζόμενος, υπό την απειλή της απόλυσης και με δεδομένα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, δεν θα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Η ρύθμιση επέφερε την οργή εκ μέρους της Γ.Σ.Ε.Ε. με τον πρόεδρό της, Γιάννη Παναγόπουλο να κάνει λόγο για «κατάργηση του εργατικού δικαίου, του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε τα εξής για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
2. Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
3. Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
4. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
5. Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
6. Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.
7. Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
8. Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
9. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
10. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

Μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης διέψευσε τα περί κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί την «κόκκινη γραμμή». Ο ίδιος, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θιγεί με την διάταξη του νομοσχεδίου που καταργεί την «αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης