Είναι απίστευτοι οι αριθμοί στα περιστατικά των πυρκαγιών σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών στο δήμο του Πύργου, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα. Χάρη στην τύχη αλλά και στην υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών δεν υπήρξαν καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες. Παρά τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τους αρμόδιους φορείς για την όσο το δυνατό άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών κυρίως από χώρους που γειτνιάζουν με ακαθάριστα οικόπεδα ή δασικές και αγροτικές εκτάσεις, αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες σε πολλές περιπτώσεις να σβήνουν μαζί με τα καιόμενα σκουπίδια και τους χώρους όπου η φωτιά είχε επεκταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, από την 1η Μαΐου έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύργου, στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα, ξέσπασαν συνολικά 81 πυρκαγιές σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών. Εκτιμάται πως ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγαλύτερος καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που δεν χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά σε ρόλο πυροσβέστη λειτούργησαν οι πολίτες κατασβήνοντας μικρές εστίες. Όμως υπήρξαν και περιστατικά όπως αυτό πρόσφατα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, όπου χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε σκουπίδια. Τον Μάιο ξέσπασαν 25 τέτοιες πυρκαγιές, τον Ιούνιο 19, τον Ιούλιο 27, ενώ έως τώρα τον Αύγουστο δέκα πυρκαγιές σε σκουπίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα και απαντώντας σε ερωτήσεις μας ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Κώστας Κυριακόπουλος τόνισε πως «το κακό με τις πυρκαγιές σε σκουπίδια ήταν διπλό. Από τη μια έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την πιθανή επέκταση της πυρκαγιάς σε παρακείμενους χώρους και πολλές φορές ήταν δίπλα σε εκτάσεις είτε με ακαθάριστα οικόπεδα και ξερά χόρτα, είτε ακόμα και δασικές και υπήρχε ο φόβος της επέκτασης σε δάσος. Από την άλλη η καύση των σκουπιδιών παράγει επικίνδυνες διοξίνες τόσο για τους πυροσβέστες την ώρα της κατάσβεσης, όσο και για τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχές αυτές και πιθανότατα θα αναπνεύσουν τον μολυσμένο αέρα» είπε ο κ. Κυριακόπουλος και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ακόμα και αυτή την περίοδο. Πολλοί νομίζουν πως η αλλαγή του καιρού διώχνει τον κίνδυνο, αλλά ξεχνούν πως η Ηλεία κάηκε τέλη Αυγούστου. Κανένας κίνδυνος δεν έχει περάσει και όσο υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους ο κίνδυνος θα παραμένει υψηλός. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες» εξήγησε.

Ο κ. Κυριακόπουλος που ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στην Π.Υ. Πύργου παράλληλα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τόνισε πως από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους αρμόδιους στους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα σκουπίδια για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών. Ωστόσο το αποτέλεσμα και οι αριθμοί αποδεικνύουν πως δεν εισακούστηκε…

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης