Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eκτεταμένη έρευνα διεξάγουν οι εισαγγελικές Αρχές για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν κακουργηματικές πράξεις σχετικά με την αγοραπωλησία της «Νεοχημικής» στο διεθνή κολοσσό Carlyle, επιχειρηματικής ναυαρχίδας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Την υπόθεση «Λαυρεντιάδη Νο 2» που σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους χαρακτηρίζεται εξίσου σοβαρή χειρίζεται ο εισαγγελέας, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα των εκθέσεων των αρμόδιων φορολογικών Αρχών προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων και την κλήση υπόπτων.

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος σημειωτέον χειρίστηκε και την υπόθεση της Proton Βank, έχει επιταχύνει την έρευνα με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό, ενώ ελέγχει τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς και της χειραγώγησης μετοχών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «φάκελος Νεοχημική» τον οποίο ανοίγει σήμερα η zougla.gr περιέχει περίεργες «συμπτώσεις», όπως πυρκαγιές οι οποίες κατέκαψαν τα στοιχεία της εταιρίας δυο φορές, καθώς και την άρνηση των στελεχών της να παραδώσουν τα στοιχεία με τα βιβλία στο ΣΔΟΕ το οποίο διενεργεί τον έλεγχο.

Η έρευνα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, κατόπιν μήνυσης την οποία κατέθεσαν επτά συνολικά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατηγορώντας τον επιχειρηματία  για απάτη, με αφορμή δάνεια 500 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική. Η Αlpha Bank δεν συμμετείχε στην μήνυση, καθώς φέρεται να συμβιβάστηκε μεταγενέστερα.

Το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πούλησε τη «Νεοχημική» στην Carlyle τον Μάιο του 2008 αντί 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αμερικάνικος κολοσσός κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ από τις μηνύτριες τράπεζες. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα στοιχεία τα οποία τους είχαν παρουσιαστεί είναι «χαλκευμένα» και ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω, απειλώντας να προσφύγουν στη διεθνή διαιτησία. Τελικά τον Ιανουάριο του 2009 Λαυρεντιάδης και Αμερικανοί κατάφεραν εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον επιχειρηματία να τους επιστρέφει το 30% (περί τα 70 εκατ. ευρώ) του ποσού που επένδυσαν. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες. Έτσι, ο κ. Λαυρεντιάδης βρέθηκε με κέρδος 500 εκατομμυρίων και την εταιρεία πάλι στα χέρια του, ενώ οι τράπεζες προσέφυγαν εναντίον του.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στην αρχή στην υπόθεση δανειοδότησης της Carlyle για την αγορά της «Νεοχημικής» εμπλέκονταν 13 πιστωτικά Ιδρύματα. Τα έξι από αυτά φέρονται με την επαναγορά της εταιρίας από τον Λαυρεντιάδη να συμβιβάσθηκαν.

Τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα στη μήνυσή τους αλλά και βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών Αρχών, στην περίπτωση της Νεοχημικής πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μικρά θαύματα. Οι ζημιές εμφανίστηκαν κέρδη με αποτέλεσμα η Carlyle να αγοράσει άλλη εταιρία από αυτή που νόμιζε. Στην υπόθεση, βέβαια, εμπλέκονται και πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται και για το σκάνδαλο της Proton. Ένας εξ’ αυτών είναι ο κ. Βρασίδας Δαμηλάκος, ο ορκωτός ελεγκτής ο οποίος διενήργησε τον έλεγχο λίγο πριν την πώληση της «Νεοχημικής» στην Carlyle και επιβεβαίωσε την… κερδοφορία της εταιρίας και τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάστηκαν. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση της Proton ο κ. Δαμηλάκος χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσει την ομάδα των συνεργατών του.

Η πώληση της «Νεοχημικής» στην Carlyle πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαϊου 2008 αντί συνολικού τιμήματος 684 εκατ. Οι Αμερικανοί επενδυτές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ομολογιακά δάνεια από τις τράπεζες συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Η μοναδική εξασφάλιση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν η ενεχυρίαση των μετοχών της αγοραζόμενης εταιρίας. Τίποτα άλλο, καθώς δεν πραγματοποίησαν τον παραμικρό έλεγχο. Ανεπίσημα η εκδοχή που δίνουν σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ότι εμπιστεύονταν τον Αμερικάνικο κολοσσό αλλά και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο και σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα καθώς δεν είθισται η χρηματοπιστωτική πολιτική να «καθησυχάζεται» από το βάρος του ονόματος αγοραστή ή πωλητή.  

Ας δούμε όμως τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στην Carlyle λίγο πριν την πώληση της «Νεοχημικής».

Στη μήνυση των τραπεζών αναφέρεται ότι στους νέους επενδυτές, ο επιχειρηματίας προσκόμισε τους ισολογισμούς της «Νεοχημικής» για το 2007. Εκεί μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα κέρδη προ φόρων σε ποσό ύψους 84 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα είχε επιβεβαιώσει και η Ernst n’ Υoung.

Ωστόσο μετά την αγορά της εταιρίας οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι κάτι τρέχει με τα… νούμερα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 «κλείνει» με ζημιές ύψους 76. 5 εκατ. ευρώ. Στα παράδοξα συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι πωλήσεις του 2008 ανήλθαν σε 211 εκατ. ευρώ ενώ τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στους επενδυτές και είχαν δημοσιευθεί πριν την πώληση «εκτόξευαν» τις πωλήσεις σε 219 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους!

Ο έλεγχος των Αμερικανών

Τον Αύγουστο του 2008 η Carlyle αντιλαμβανόμενη ότι έχει σημειωθεί «μαγείρεμα» με τα νούμερα αναθέτει στην εταιρία KPMG να πραγματοποιήσει έλεγχο στη «Νεοχημική». Τα αποτελέσματα, σοκάρουν.

Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται ότι:

-Τα κέρδη προ φόρων για το 2007 ήταν 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18 εκατ. λιγότερα από εκείνα που παρουσιάστηκαν.

-Οι πραγματικές πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 384 εκατ. ευρώ ενώ τους παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 84 εκατ. ευρώ,

-Οι προβλέψεις που είχε κάνει η πρώην διοίκηση μόνο για τον τομέα των χρωμάτων για το 2008 ήταν 64 εκατ. ευρώ από τις πραγματικές. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόβλεψη είχαν συμπεριληφθεί έσοδα από τις πωλήσεις χρωμάτων σε σκόνη. Ωστόσο το εργοστάσιο στη Σερβία δεν προβλεπόταν να λειτουργήσει πριν το 2009!

Παράλληλα ο έλεγχος καταγράφει ότι για το 2008 η πρώην διοίκηση της Νεοχημικής παρουσίαζε πωλήσεις 700 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 122,7 εκατ. ευρώ τελικά τα πραγματικά νούμερα ανήλθαν σε 469 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. αντίστοιχα.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με το ιστορικό της μήνυσης, η Carlyle αποφασίζει να προσφύγει στη Διαιτησία εναντίον του Λαυρεντιάδη κατηγορώντας τον για παραπλάνηση και καταγγέλλοντας ότι η πραγματική αξία της «Νεοχημικής» δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που τους παρουσιάστηκε. Υπό το φόβο της διαιτησίας ο Λαυρεντιάδης συμβιβάζεται, εξωδικαστικά, με τους αμερικανούς δίνοντας το 30%, περίπου, των κεφαλαίων που εκείνοι επένδυσαν (70 εκατ. ευρώ) και επαναγοράζοντας τη «Νεοχημική». Κάνει το colpo grosso αφήνοντας εκτεθειμένες τις τράπεζες οι οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανείου, «χαρίζοντας», τον Φεβρουάριο του 2010, 50 εκατ. ευρώ τόκους.

Δικαστικές «πηγές» αναφέρουν ότι ενδεικτικό του θράσους του επιχειρηματία είναι ότι τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2010 ζητάει νέα δάνεια συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, μιλώντας «για λαμπρές ημέρες» οι οποίες θα έρθουν στη «Νεοχημική».

Ακολούθως, βέβαια, ο Λαυρεντιάδης φροντίζει να μεταβιβάσει τη «Νεοχημική» στο fund Consilia της Μεγάλης Βρετανίας. Εκπρόσωπος του συγκεκριμένου fund είναι ο Φραν Σεκούλα, πρόσωπο σχετιζόμενο με τον Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν και μέλος του Δ.Σ. της Γερολυμάτος Cosmetics. Στα παράδοξα της υπόθεσης επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στα τέλη του 2011 η «Νεοχημική» αιτείται νέο δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα ύψους 3 εκατ. ευρώ τη στιγμή που έδινε στους «εξυγιαντές» της Consilia 1.2 εκατ. ετησίως!

Οι μετοχές

Η εισαγγελική έρευνα εστιάζει όμως και στο «παιχνίδι» που καταγγέλλεται ότι στήθηκε με τις μετοχές της «Νεοχημικής». Από τον Μάιο του 2003 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005 η μέση τιμή της μετοχής της εταιρίας παρέμενε σταθερή στα 3.75 ευρώ, τη στιγμή που το ταμπλό του Χ.Α. είχε ανέβει από τις 1.700 μονάδες στις 3.000. Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι και τον Απρίλιο του 2006 η μετοχή της «Νεοχημικής» σκαρφαλώνει στα 14 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2007 φτάνει στα 23 ευρώ!

Τελικά την ημέρα της πώλησης του 53% της «Νεοχημικής» στην Carlyle η τιμή της μετοχής της ήταν στα 17 ευρώ.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης