Το νομοσχέδιο για το cost reduction των δικτύων νέας γενιάς κατατέθηκε χθες στην βουλή συνοδευόμενο από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016 – 2021 της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) που περιλαμβάνει και το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014 – 2020 της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών (σχέδιο που υπάρχει από το καλοκαίρι του 2015).

Η Εθνική Ψηφιακή Πολιτική η οποία περιλαμβάνει την πολιτική και τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό για τη διάθεση κονδυλίων συνολικού ύψους 1,091 δις. ευρώ, απευθείας σε δράσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τέθηκαν στη διάθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, κάτι που σαφώς αποτελεί θετική ενέργεια, στο βαθμό που δεν θα μείνει στο επίπεδο του σχεδιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο γνωστό Εθνικό Σχεδίο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς το πρώτο έργο είναι η «Επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές» (Rural extension), με στόχο την κάλυψη περιοχών εκτός αστικών κέντρων με υποδομές NGA, όπου δεν θα αναπτυχθούν με αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις αντίστοιχες υποδομές. Θα διατεθούν 220 εκατ. ευρώ.

Το έργο αυτό αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια αντίστοιχου για τη δημιουργία αγροτικού δικτύου που ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου. Το δεύτερο έργο επιγράφεται «Ευρυζωνικό δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας» (Superfast Broadband) και έχει στόχο την κάλυψη αστικών περιοχών με υποδομές NGA, κατάλληλες για την παροχή πραγματικής ταχύτητας τουλάχιστον 100Mbps στους τελικούς καταναλωτές, στηρίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο του κτηρίου. Προβλέπονται κονδύλια ύψους 195 εκατ. ευρώ.

Για το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης πάντως σημειώνεται ότι χρειάζεται επικαιροποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης