Ο Μάικλ Φελπς έφτασε τις 13 ατομικές νίκες, σπάζοντας έτσι ένα ρεκόρ 2000 ετών (!) ξεπερνώντας παράλληλα, τους δώδεκα ατομικούς τίτλους, που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας της Ρόδου, πρωταθλητής της αρχαιότητας. Ο Λεωνίδας ήταν διάσημος ολυμπιονίκης δρομέας, που έζησε τον 2ο π.Χ. αιώνα και καταγόταν από τη Ρόδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός υπεραθλητής, έχει κατακτήσει 22 χρυσά μετάλλια, έχοντας αφήσει πλέον πίσω του, τον σπουδαίο αθλητή της αρχαιότητος που έκανε θραύση, δύο χιλιετίες πλέον, πριν… Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν χρυσά, αργυρά ή χάλκινα μετάλλια. Ο νικητής έπαιρνε ένα απλό στεφάνι ελιάς (κότινο).

Διακρίθηκε κυρίως σε τρία αθλήματα του δρόμου: το στάδιο, το δίαυλο και τον οπλίτη δρόμο και αναδείχτηκε τριαστής, αφού κατάφερε κάποια στιγμή να τερματίσει πρώτος και στα τρία αθλήματα, την ίδια ημέρα! Μνημονεύεται ως ο επιφανέστερος δρομέας από τους αρχαίους συγγραφείς ενώ οι ιστορικές μαρτυρίες τον χαρακτηρίζουν ως τον αθλητή με το δαιμόνιον τάχος (τη δαιμονισμένη ταχύτητα). Ο Ρόδιος δρομέας κατάφερε να νικήσει και στα τρία αγωνίσματα σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες, ένα επίτευγμα που δεν επαναλήφθηκε από άλλον αθλητή, πλην του Φελπς, που το κατάφερε εχθές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Ρόδιος δρομέας κατάφερε να νικήσει και στα τρία αγωνίσματα σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες, ένα επίτευγμα που δεν επαναλήφθηκε από άλλον αθλητή, πλην του Φελπς, που το κατάφερε εχθές. 
Το να αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αθλήματα, εθεωρείτο πάντως, μεγάλο κατόρθωμα αφού οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες. Οι αθλητές έτρεχαν με πανοπλία, ενώ η θερμοκρασία έφτανε ακόμη και τους 40°C. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς, οι αθλητές έφεραν, βαρύ εξοπλισμό μάχης, που περιελάμβανε κράνος, θώρακα, πανοπλίες κνήμης και μια ασπίδα από μπρούντζο και ξύλο. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Ολυμπία, στο ναό του Διός φυλάγονταν 25 χάλκινες ασπίδες τις οποίες μοίραζαν στους οπλιτοδρόμους για την τέλεση των αγώνων.

Μάλιστα, ο Ροδίτης αθλητής (θεωρείται πως ήταν αριστοκρατικής καταγωγής), σε ηλικία 36 ετών (πέντε χρόνια δηλαδή μεγαλύτερος, απ’ όσο είναι ο Φελπς, σήμερα) χάρισε στο νησί του ακόμη τρία στεφάνια και αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του.

Μόλις το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ο αμερικανός θρύλος της πισίνας κέρδισε στα 200 μέτρα μεικτής ατομικής και έτσι έχει 13 μεγάλες ατομικές νίκες στους Αγώνες.

Το βιογραφικό του Φελπς

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1985 και μεγάλωσε στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ. Το 2003 αποφοίτησε από το Λύκειο του Τάουσον. Οι γονείς του χώρισαν το 1994. Έχει το ψευδώνυμο «MP» και δύο μεγαλύτερες αδερφές, τη Γουίτνι και τη Χίλαρι, οι οποίες αμφότερες ασχολήθηκαν με την κολύμβηση.

Σε νεαρή ηλικία, ο Φελπς διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 7 ετών, κατά ένα μέρος μιμούμενος τις αδερφές του και κατά ένα άλλο μέρος για να εκτονώσει την αστείρευτη ενέργειά του. Σύντομα προόδευσε στο άθλημα του και στην ηλικία των 10 ήταν κάτοχος εθνικού ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία.

Το Νοέμβριο του 2004 συνελήφθη οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ στο Σαλίσμπερι του Μέριλαντ. Παραδέχθηκε την ενοχή του και τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση για 1,5 χρόνο.

Την περίοδο από το 2004 ως το 2008, ο Φελπς σπούδασε αθλητικό μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Αν Άρμπορ.

Στις αρχές του 2009 ο Φελπς τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό από την αμερικανική κολυμβητική ομοσπονδία έπειτα από τη δημοσίευση φωτογραφίας στο βρετανικό Τύπο, η οποία τον δείχνει να καπνίζει μαριχουάνα.

Σε τρυφερό στιγμιότυπο με τη σύντροφό του (φωτό).

Μέχρι σήμερα, ο Φελπς έχει κατακτήσει συνολικά 47 μετάλλια στην καριέρα του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Από αυτά, τα 39 είναι χρυσά, τα 6 ασημένια και τα 2 χάλκινα. Το 2008 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Sports Illustrated», αθλητής της χρονιάς.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης