Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οσμές παραδικαστικού σκανδάλου αναδύονται από την υπόθεση τοκογλυφίας και απάτης που αποκάλυψαν οι εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος».

Ο πρώην εφοριακός Παρασκευάς Βραχνός κατήγγειλε στην κάμερα της εκπομπής ότι ένας ιδιώτης ονόματι Νίκος Ροϊδάκης, σε συνεργασία με δικαστές, αστυνομικούς και ψευδομάρτυρες, έχει καταφέρει να υφαρπάξει τις περιουσίες πολλών πολιτών, ακόμα και με πλαστογραφία γραμματίων.

Αυτό που προκαλεί, όμως, τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μέσα από τις δραστηριότητες του κ. Ροϊδάκη προκύπτουν συνεργασίες του ιδίου με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και με ανώτατους πρώην αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους φερόμενους ως συνεργάτες του είναι ο πρώην εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του κ. Ροϊδάκη και έκανε παρεμβάσεις προκειμένου ο… φίλος του να πέφτει στα μαλακά.

Ο Νίκος Ροϊδάκης σε δικαστήριο

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η κατάθεση της εισαγγελέως Αθηνών Θεοδώρας Μπότσα, η οποία αναφέρει πως ο πρώην εισαγγελέας εφετών τής ζήτησε να αποσύρει το κατηγορητήριο του κ. Ροϊδάκη και να κάνει απαλλακτική πρόταση στο συμβούλιο.

Σκληρός με τον ΕΛΑ, μαλακός με την κοκαΐνη

Ο πρώην εισαγγελέας Ελευθέριος ΠατσήςΜία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες είχε συμμετάσχει ο Ελευθέριος Πατσής ως εισαγγελέας έδρας ήταν αυτή που αφορούσε στη σύλληψη οκτώ Ελλήνων επιχειρηματιών που φέρονταν ως μέλη διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.

Οι επιχειρηματίες είχαν συλληφθεί τον Μάιο του 1999, όταν εντοπίστηκε το πλοίο «China Breeze» να μεταφέρει τέσσερις τόνους κοκαΐνη από την Καραϊβική προς την Ευρώπη. Βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών φέρονταν μεταξύ άλλων οι Ελευθέριος Κονδυλιός και Παναγιώτης Χαϊκάλης, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Στο εφετείο όμως ο εισαγγελέας έδρας, που δεν ήταν άλλος από τον κ. Πατσή, ναι μεν πρότεινε την ενοχή των βασικών κατηγορουμένων, χωρίς ωστόσο τις επιβαρυντικές περιστάσεις. Δηλαδή, με άλλα λόγια, προσπάθησε να «σπάσει» την ποινή των ισοβίων.

Επιπλέον, εισηγήθηκε την απαλλαγή τεσσάρων άλλων κατηγορουμένων οι οποίοι φέρονταν να συμμετείχαν στη μεταφορά κοκαΐνης με άλλα δύο πλοία, ενώ ζήτησε να αναγνωριστούν σε όλους τους κατηγορουμένους τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην εισαγγελέας εφετών Ελευθέριος Πατσής ήταν εισαγγελέας έδρας και στη δίκη του ΕΛΑ. Σύμφωνα, δε, με το δικαστικό ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, θεωρείτο ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στους κατηγορουμένους του ΕΛΑ.

Ο αντιστράτηγος ΕΑ Γιάννης ΓκογκοζώτοςΣύμφωνα με καταθέσεις θυμάτων του Νίκου Ροϊδάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Πατσής εξασφάλιζε ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις για τον συγκεκριμένο τοκογλύφο, ενώ, όπως επισημαίνεται σε καταγγελίες, ήταν συχνός επισκέπτης στο γραφείο του ακόμα και με «ανταλλάγματα». Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή παρουσιάζουν και οι καταθέσεις-φωτιά πρώην υπαλλήλων του τοκογλύφου Ροϊδάκη, οι οποίες αναφέρουν ότι ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννης Γκογκοζώτος (αντιστράτηγος ΕΑ) αλλά και άλλος ένας πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είχαν άμεση εμπλοκή με το κύκλωμα. Σε συγκεκριμένη κατάθεση, μάλιστα, αναφέρεται ότι στο γραφείο του Νίκου Ροϊδάκη μπαινόβγαινε και ένας υπάλληλος του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, ο κ. Γκογκοζώτος ισχυρίστηκε -με επιστολή του προς το zougla.gr – ότι δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες του κ. Ροϊδάκη.

Ο Ιωάννης Γκογκοζώτος σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΤΑ, ενώ έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Αθηναίων. Επίσης ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη στην 5η εκλογική περιφέρεια Αθηνών και υποψήφιος δήμαρχος Πάργας με τη Νέα Δημοκρατία.

Από αριστερά διακρίνεται ο Νίκος Ροϊδάκης, ενώ δίπλα του διακρίνεται ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής, έξω από τα δικαστήρια

Τι κάνει σήμερα ο κ. Πατσής;

Σήμερα, ο κ. Πατσής είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σκοπέλου. Μετά τις διώξεις που του ασκήθηκαν κατόπιν της κατάθεσης της εισαγγελέως Θεοδώρας Μπότσα, ο πρώην δικαστικός λειτουργός αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ο πρώην εισαγγελέας, μιλώντας στη «Ζούγκλα», είχε αναφέρει ότι προ τετραετίας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ναι μεν γνώριζε τον κ. Ροϊδάκη, δεν είχε όμως προσωπικές επαφές μαζί του.

Tο ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται την Πέμπτη στην εκπομπή «Ζούγκλα», με ονόματα και διευθύνσεις… και όποιος αντέξει…

Διαβάστε επίσης: Τοκογλυφία με άρωμα παραδικαστικού
                            Σκληρός με τον ΕΛΑ, μαλακός με την κοκαΐνη ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης