Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Πάνω από 1.200 άπορες οικογένειες εξυπηρετούνται δωρεάν κάθε Τρίτη και Πέμπτη από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Σοφοκλέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαιούχοι κάτοχοι ειδικής κάρτας επισκέπτονται το παντοπωλείο, από το οποίο δεν λείπει σχεδόν τίποτα, προκειμένου να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν τα απαραίτητα για το νοικοκυριό και το καθημερινό τραπέζι.

Το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, δικαίωμα πρόσβασης στο κοινωνικό παντοπωλείο έχουν οι πρώτες 600 οικογένειες και το δεύτερο εξάμηνο οι υπόλοιπες, οι οποίες επιλέγονται από τον Δήμο Αθηναίων με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε Τρίτη ψωνίζουν οι πρώτοι 300 και κάθε Πέμπτη οι υπόλοιποι της ομάδας των 600 κάθε φορά, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

Όπως μας είπε ο υπεύθυνος του κοινωνικού παντοπωλείου κ. Θοδωρής Αμυγδαλίδης, οι δικαιούχοι προμηθεύονται μια ειδική κάρτα εισόδου στο παντοπωλείο και μπορούν να πάρουν προϊόντα αξίας από 100 έως 400 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

«Σπάνια ξεμένουμε από προϊόντα. Φροντίζουμε να υπάρχουν στα ράφια ό,τι μπορεί να βρει κανείς και σε ένα κανονικό μίνι μάρκετ» προσθέτει.

Μία δικαιούχος ξέσπασε λέγοντας: «Είμαι άνεργη εδώ και έναν χρόνο, να σου δώσω το βιογραφικό μου να με προσλάβεις; Δεν παίρνουν Έλληνες στις δουλειές…».

Η κουβέντα… ζεστάθηκε, όταν ένας άλλος κύριος που περίμενε στο ταμείο τα έβαλε με τα «λαμόγια» που κατέστρεψαν τη χώρα. «Μας λένε ότι το πρόβλημα είναι να νομιμοποιήσουμε τους ξένους. Εδώ πεινάμε εμείς που είμαστε Έλληνες…» είπε.

Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να σιωπήσουν, σπρώχνοντας το καλάθι με τα αγαθά προς το ταμείο.

Οι αγορές καταγράφονται ατομικά, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μην υπερβαίνουν το ποσό που έχει προκαθοριστεί….

Οι δικαιούχοι είναι διαφορετικοί κάθε χρόνο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης