Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την Τρίτη το δεύτερο αίτημα έκδοσης για τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και παράλληλα διέταξε την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Νωρίτερα η Εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε ως «προσχηματικό» το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και επίσης πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την απόρριψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την αγόρευσή της η Εισαγγελέας υπογράμμισε «οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων, τονίζοντας πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η εισαγγελέας, Ράνια Σταθέα, εξήγησε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής. Δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι», ενώ συμπλήρωσε «οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης