Διαπρεπείς προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στο έργο που επιτέλεσε και στις προοπτικές που ανέδειξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στους τομείς των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας, του πολιτισμού, της εξωτερικής πολιτικής και της Ευρώπης.

Κατά την εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό τα μέλη του ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του Αχιλλέα Καραμανλή.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του Ιωάννη Μάνου.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία του Πέτρου Μολυβιάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία Τσίπρα: «Το 1974 γύρισε ένας διαφορετικός Καραμανλής»

«Παραμένοντας μεν συντηρητικός, υπέρμαχος δηλαδή της διατήρησης και της εμπέδωσης του κοινωνικού καθεστώτος στο οποίο πίστευε και το οποίο για μας είναι καθεστώς συντήρησης και κοινωνικής αδικίας, εντούτοις ο Καραμανλής επέδειξε ταυτόχρονα ευαισθησίες, στις νέες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, πρώην Πρωθυπουργού και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο τόνισε που παίζουν οι ξεχωριστές προσωπικότητες στην Ιστορία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

(Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συμπόσιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα»)

Σε αυτήν έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανέφερε ότι «έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολεμική Ελλάδα».

Επίσης, τόνισε ότι «κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του. Και ξέρετε ο έπαινος από τους πολιτικούς σου αντιπάλους όχι μετά θάνατον, αλλά όσο ακόμα βρίσκεσαι εν ζωή, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα σημερινά λόγια».

Η απόσταση από τα χρόνια εκείνα, μας βοηθά να προσεγγίσουμε σήμερα με λιγότερες προκαταλήψεις την επίδρασή του Καραμανλή στη σύγχρονη δημοκρατία και στη σύγχρονη Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ..

«Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση».


(Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται του Μεγάρου Μουσικής μετά το τέλος της εκδήλωσης)

Ομιλία Σαμαρά: «Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει»

Στην ομιλία του κατά το συμπόσιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και τώρα», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν.

«Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του». Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».



Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς σήκωσε το γάντι που του πέταξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιόδους που βρέθηκε στο τιμώνι της διακυβέρνησης της χώρας, προ και μετά Δικτατορίας. Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει μεταξύ άλλων: «Το 1974 γύρισε ένας διαφορετικός Καραμανλής».

Ευ. Βενιζέλος: Ιστορική καταξίωση του έργου του Κ. Καραμανλή η έξοδος από την κρίση

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφραση τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την ουσιαστική ισοτιμία της μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της Μεταπολίτευσης συνολικά, άρα θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Επεσήμανε δε ότι μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους επιμέρους χειρισμούς, ωστόσο «άλλη στρατηγική επιλογή ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει».

Αναφερόμενος στις μεγάλες θυσίες που έκανε ο λαός τα τελευταία τρία χρόνια, τις συχνά «ανυπόφορες» ανατροπές που υφίστανται στη ζωή τους οι Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν δεν κάναμε την κακή και δύσκολη επιλογή αλλά την φαινομενικά εύκολη και καταστροφική, θα ζούσαμε τώρα στην ‘εποχή των παγετώνων’ και θα αναπολούσαμε απλώς το οικονομικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δηλαδή η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ε.Ε., «έχουν προ πολλού και οριστικά καταστεί κοινό εθνικό κτήμα».

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας» και σημείωσε, αναφορικά με την «επιπόλαια απαξίωση» της Μεταπολίτευσης που πολλοί θεωρούν, όπως είπε, ότι έφτασε στο τέλος της με το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης, «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια για την περίοδο της Μεταπολίτευσης». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτή η περίοδος, «παρά τις προβλήματα και τις αντιφάσεις και τις υστερήσεις της είναι η καλύτερη και ευτυχέστερη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας».

Επιπλέον, είπε πως ούτε ο παλαιοκομματικός κρατισμός, ούτε ο συντεχνιασμός, ούτε οι αθέμιτες σχέσεις οικονομίας και πολιτικής, ούτε ο λαϊκισμός μπορούν να μετατρέψουν σε αρνητικό το θετικό ισοζύγιο της Μεταπολίτευσης, στη θεμελίωση της οποίας, όπως τόνισε, ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Σε αυτή τη Μεταπολίτευση», συνέχισε, «πιστώνονται το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η εντυπωσιακή σωρευτική ανάπτυξη που άλλαξε ριζικά το επίπεδο ζωής και προσδοκιών, το κοινωνικό κράτος, η βαθιά πίστη στο κράτος δικαίου, η πολυφωνία και η ανεκτικότητα.


(Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έξοδό του από τον χώρο της εκδήλωσης)

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στον πολιτικό πολιτισμό που εγκαθιδρύθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης και στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε αυτό, αντιπαραβάλλοντας την περίοδο εκείνη με τη σημερινή, όπου, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η πολιτική διαφωνία μετατρέπεται σε θεσμικό και ηθικό πόλεμο και το δημοκρατικό μέτρο έχει χαθεί».

Ειδικότερα, είπε ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό μας σε σχέση με την προδικτατορική και τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας επέτρεψε να διακρίνουμε ανάμεσα στην πολιτική σύγκρουση και την δημοκρατική πολιτική δεοντολογία, κατέστησε εμφανές ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός, κοινωνικά μισητός, ηθικά απαξιωμένος, εθνικά απόβλητος. «Η πατρίδα μας είχε υποστεί έναν κατά κυριολεξία εμφύλιο πόλεμο, μια μακρά μετεμφυλιακή ένταση, μια δικτατορία και δεν είχε ούτε περιθώρια ούτε διάθεση να ζήσει καταστάσεις μετωπικής σύγκρουσης και οιονεί εμφυλίου πολέμου. Στην υπέρβαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά Ο κ Καραμανλής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει συχνά κατηγορήσει για «στρατηγική εφόδου», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δυστυχώς η κρίση οδήγησε όχι αυτόματα, αλλά κατ’ επιλογή ορισμένων σε μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού και δημοκρατικού πολιτισμού» και πως «η στρατηγική της εφόδου στον όνομα μιας αντιμνημονιακής ψευδαίσθησης συνοδεύεται από μια δήθεν ριζοσπαστική αμφισβήτηση της κοινωνικής ευαισθησίας και των κινήτρων εκείνων που σήκωσαν εξαρχής ή από ένα σημείο και μετά, το πολιτικό βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η πολιτική διαφωνία μετατρέπεται σε ασύμμετρο θεσμικό και ηθικό πόλεμο, το δημοκρατικό μέτρο έχει χαθεί». Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλή που, όπως ανέφερε, είχε το σπάνιο προνόμιο να διασχίσει ως πολιτικός ηγέτης μισό περίπου αιώνα, «δεν έχει να φοβηθεί κάτι από αυτή την εξελισσόμενη ιστορική αξιολόγηση». Πρόσθεσε ότι πάντα θα υπάρχουν αμφισβητήσεις για τη μια ή την άλλη επιλογή και πως όμως «καθίστανται τώρα καλύτερα αντιληπτές πρώτον οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του και δεύτερον η προσήλωσή του στην Ευρώπη και τη δημοσιονομική πειθαρχία, «που η ιστορική αλήθεια επιβάλει να πούμε ότι καταγράφηκε στα δεδομένα τόσο του 1963 όσο και του 1980, δηλαδή κατά τις δύο αποχωρήσεις του από το αξίωμα του πρωθυπουργού».

Κουβέλης: Ο Καραμανλής συνέβαλε στην εμπέδωση του δημοκρατικού πολιτεύματος

Ως «κορυφαίο» Έλληνα πολιτικό που επηρέασε καθοριστικά την πορεία της χώρα χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Φώτης Κουβελης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήρε την αποφασιστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην είσοδο της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

«Επέλεξε και σταθερά προώθησε τη στροφή προς τη Δύση, την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαία δύναμη της Βαλκανικής, την εξομάλυνση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και την προβολή των πολιτιστικών δυνατοτήτων της χώρας», συνέχισε ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε τη συμβολή του κ. Καραμανλή στην «εμπέδωση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος» έπειτα από την πτώση της δικτατορίας, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

«Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια», συνέχισε ο κ. Κουβέλης, κλείνοντας με τα λόγια του Λεωνίδα Κύρκου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πως «δίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα».


(Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εξέρχεται του Μεγάρου Μουσικής, μετά το τέλος της εκδήλωσης)


(Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος μετά το τέλος της εκδήλωσης)


(Κώστας και Νατάσα Καραμανλή κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο)


(Ο Στάυρος Δήμας αναχωρεί από το Μέγαρο Μουσικής)

Ομιλητές:
Θεσμοί, Δημοκρατία, Διοίκηση:
Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Οικονομικά:
Ιωάννης Μαρίνος, δημοσιογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής
Πολιτιστικά:
Άγγελος Δεληβορριάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Ευρώπη:
Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Συντονιστής:
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής

Διαβάστε επίσης Οι αφίξεις για την εκδήλωση της συμπλήρωσης 15 ετών από τον θάνατο του Κ. Καραμανλή, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, 18:53

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής – Κλειστός ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, 18:20

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης