Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που εκτείνεται σε ένα μέτωπο 25 χιλιομέτρων με το ένα του άκρο στην ακτή Αγίων Αποστόλων Καλάμου και με το άλλο του άκρο στην περιοχή Καπανδριτίου.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάς ώστε στη συνέχεια να τεθεί υπό έλεγχο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική. «Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.


Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμω
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ». Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

​Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάςΤο εφιαλτικό σκηνικό συνθέτουν τουλάχιστον 20 καμμένα σπίτια, ενώ απειλούνται πολλά περισσότερα, με τις αρχές Πολιτικής Προστασίας να διατάσσουν την εκκένωση ολόκληρων οικισμών, και την τροχαία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα. 

Πρόκειται για το ενεργό μέτωπο που ξέσπασε στον Κάλαμο και πέρασε πλέον στον Βαρνάβα. Οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο έλεος της φωτιάς παραδόθηκε ο περίβολος του στρατοπέδου. 

Στο σημείο έσπευσαν 4 με 5 ερπυστριοφόρα του στρατού τα οποία βοήθησαν την Πυροσβεστική φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες. 



Δείτε το video:

Η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα 

Η φορά του αέρα φέρεται να κατευθύνεται προς την παραλία του Βαρνάβα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα εθελοντικά, 2 ελικόπτερα και 22 λοιπά οχήματα, όπως βυτιοφόρα.  Τη μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε Κάλαμο και Βαρνάβα συνδράμει ο δήμος Αθηναίων. Θέτει στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δύο υδροφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει τη Δημοτική Ενότητα Καλάμου και τη Δημοτική Ενότητα Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού, καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Οι φλόγες έχουν «εισβάλει» στην αυλή ενός σπιτιού και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο ρίχνοντας νερό με κουβάδες και το λάστιχο.

Δείτε το video:

Νωρίτερα, η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Σε δηλώσεις προέβη ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε «η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει απλωθεί»σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη».

Δείτε video από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα:

Τι δήλωσε η πρόεδρος της κοινότητας Βαρβάβα

«Καίγονται τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ενώ εξήγησε πως «το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Η πρόεδρος της κοινότητας έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο εξάντλησης του νερού μέσα στις επόμενες ώρες, κάνοντας έκκληση για αποστολή υδροφόρων, ενώ τόνισε ότι τα αντλιοστάσια του χωριού έχουν καεί και η κεντρική δεξαμενή έχει αδειάσει, με συνέπεια οι πυροσβέστες να πρέπει να πάνε σε μακρινό κρουνό, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Η αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Δήμητρα Λαμπαρού, είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως «όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπάρχουν οχήματα πυρόσβεσης».

Δύσκολη νύχτα και στον Κάλαμο

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα και στον Κάλαμο καθώς στις φλόγες τυλίχτηκαν 20 σπίτια.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης