Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να ζητεί την ακύρωση και αναστολή της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία φαρμακείων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν καταχρηστική και μη νόμιμη τη δυνατότητα αυτή που παρέχει η υπουργική απόφαση (10/4/2012)των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αφού, όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά νοθεύει τα στοιχεία του ανταγωνισμού και οδηγεί σε αφανισμό τα ιδιωτικά φαρμακεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσαν οι φαρμακοποιοί, «η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα επιφέρει δραστική υποβάθμιση των παρεχομένων από τα φαρμακεία υπηρεσιών, προκαλώντας καίριο πλήγμα σε αυτά σε περίοδο κρίσης».

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως ουσιαστικά νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός αφού θα πληγεί καίρια η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων που λειτουργούν. Θέτουν επίσης θέμα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης αφού τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα μπορούν να διαθέτουν σε ευρύτατο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους σε μειωμένες τιμές χωρίς να βαρύνονται με κόστος λειτουργίας το οποίο συνδέεται με άδειες, φορολογίες, δημοτικά τέλη, δαπάνες μεταφοράς κ.λπ.. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η επίμαχη απόφαση παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος για την υγεία, την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, το κοινωνικό κράτος, καθώς και ρυθμίσεις του κοινοτικού δικαίου, αλλά και τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον ανταγωνισμό.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης