Δεν ισχύει η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για τους δικαστικούς υπαλλήλους, επιβεβαίωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της. Άλλωστε, ήδη με τροποποίηση του νόμου περί διαθεσιμότητας οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν εξαιρεθεί της διαδικασίας.

Η (1540/2013) απόφασή της Ολομέλειας αφορά στην ακύρωση της από 25.11.2011 απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη απόλυση» σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011 δικαστικής υπαλλήλου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη δικαστική υπάλληλος ήταν 58 ετών και είχε συμπληρωμένα 35 χρόνια συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και τέθηκε σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4024/2011. Όμως, μεταγενέστερος νόμος (Ν. 4038/2012) τροποποίησε τον προηγούμενο του 2011 και προέβλεψε ότι κατʼ εξαίρεση δεν τίθεται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι των γραμματειών των δικαστηρίων και Εισαγγελιών, κ.λπ..

Οι δικαστές επισημαίνουν αφενός ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν ειδική κατηγορία υπαλλήλων για την οποία προνοεί το Σύνταγμα και για την οποία έχει θεσπιστεί αυτοτελής ειδικός κώδικας (Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων) «ο αριθμός τους είναι λίαν περιορισμένος και κατά κανόνα ανεπαρκής για την υποστήριξη της δικαστικής λειτουργίας».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης