Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, στον δρόμο προς Φυτόκο, θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr, το πρώτο hot spot φιλοξενίας μεταναστών στη Μαγνησία.

Για τον λόγο αυτόν βρέθηκαν χθες στον Βόλο, προκειμένου να αξιολογήσουν τις υφιστάμενες υποδομές, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον ιερέα του ναού, πατέρα Ιωάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις στρατηγοί του Στρατού περιηγήθηκαν αρχικά στο παλιό εργοστάσιο της Βαμβακουργίας, όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις για να δουν κατά πόσο είναι εφικτό να εγκατασταθεί εκεί ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Βαμβακουργία εκτιμάται ότι έχει λίγες πιθανότητες να φιλοξενήσει μια τέτοια υποδομή, καθότι βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής στη Νέα Ιωνία και ενδεχομένως να προκαλούσε όχληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριος στόχος για το ΥΠΕΘΑ είναι να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και για αυτόν τον λόγο προκρίνεται ως λύση η δημιουργία του κέντρου στην έκταση που υπάρχει πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα, στον δρόμο προς Φυτόκο. Η συγκεκριμένη περιοχή πριν από χρόνια είχε προταθεί για τη δημιουργία δημοτικού κοιμητηρίου, ωστόσο έπειτα από διαμαρτυρίες η πρόταση αυτή αποσύρθηκε.

Το hotspot που θα δημιουργηθεί θα είναι ανοικτού τύπου για ολιγοήμερη παραμονή και επαναπροώθηση των προσφύγων. Στο κέντρο θα παρέχεται φιλοξενία, ιατρική φροντίδα και σίτιση για ένα διάστημα λίγων ημερών. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται εκτιμάται ότι θα είναι κάποιες εκατοντάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η σχετική μελέτη για την τοποθέτηση των απαιτούμενων υποδομών που θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση λυόμενων οικίσκων.

Η λύση του Αγίου Ανδρέα, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης, προκρίθηκε και λόγω του γεγονότος ότι ακριβώς απέναντι είναι οι εγκαταστάσεις εταιρείας παρασκευής γευμάτων (catering), η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τη σίτιση των φιλοξενουμένων.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου αλλά και η Μητρόπολη Δημητριάδος, καθώς η ιδιοκτησία του οικοπέδου ανήκει στον δήμο, αλλά παράλληλα εκεί βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Ανδρέα, ο οποίος ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, πρόκειται για μεγάλη έκταση, στην οποία υπάρχουν και βοηθητικά κτίσματα, όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι υγιεινής, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για τα παιδιά. Παράλληλα, ο χώρος είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή και κοντά στον περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση των προσφύγων, οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί με ιδιωτικά λεωφορεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης