Συμβολική διαμαρτυρία για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Δημαρχείο της Ξάνθης μέλη της Ένωσης Τυφλών Θράκης και άτομα με αναπηρία.

Η ομάδα των διαδηλωτών, παρά τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη, βρέθηκαν στην είσοδο του Δημαρχείου κρατώντας πανό και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται τόσο με το κράτος πρόνοιας όσο και με την αντιμετώπιση που λαμβάνουν από τη Δημοτική Αρχή και κατοίκους της περιοχής.

Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

Οι διαδηλωτές εξέθεσαν τα παράπονά τους, ζητώντας αρχικά από την πολιτεία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των μισθών και των συντάξεων τους, να προστατεύσει τα κεκτημένα δικαιώματά τους και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια τους. Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία παρέμενε επίσης ψιλά ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Επιλέξαμε να διαμαρτυρηθούμε σιωπηλά και να πούμε σε όλους ότι τα άτομα με αναπηρία δεν ήρθαν από το πουθενά, είναι μέρος της ελληνικής οικογένειας, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας αυτά που έχουμε κατακτήσει με αγώνες. Για όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας αξιοπρεπή” αναφέρει η κα Ελένη Αλατά, πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Θράκης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, τονίζοντας πως “είμαι 8 χρονιά πρόεδρος, πολλές φορές πάω στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή όπου υπάρχει τεράστια διαφορά στην προσβασιμότητα σε σχέση με την Ξάνθη. Υπάρχει άνεση και πολλές προδιαγραφές. Η πόλη μας υστερεί δυστυχώς, μόνο στη ιδέα είναι η ευαισθησία. Δεν υπάρχει ούτε από τους φορείς, από τον Δήμο, τα καταστήματα και τους οδηγούς και τους πολίτες. Θα σας πω ότι εκεί που μένω εγώ υπάρχουν μονίμως παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν”.

Η ίδια μάλιστα, εξηγεί πως τα προβλήματα αυτά αναγκάζουν άτομα με αναπηρία να παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στα σπίτια τους. “Χρόνια τα λέω και δεν καταλαβαίνει κανείς. Το φωνάζω. Να βοηθήσουν όλοι την προσβασιμότητα των ανθρώπων αυτών. Είναι εγκλωβισμένοι στο πρόβλημά τους, στο περιθώριο και αυτός είναι ένας έμμεσος ρατσισμός. Ας σέβονται όλοι όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα τα άτομα με αναπηρία. Ανοίξτε λοιπόν τους δρόμους και μην βάζετε εμπόδια” τονίζει η κα Αλατά, λέγοντας μάλιστα πως “η καθημερινότητα μας ρίχνει μέσα σε έναν σύγχρονο Καιάδα. Τα άτομα με αναπηρία δώσαμε αγώνες τόσα χρόνια για να ανέβουμε από τον Καιάδα, πήραν τα πάνω τους, αλλά τώρα αρχίζουν τα πράγματα και πάνε πάλι πίσω”.

Οι διαδηλωτές διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους πολίτες που διέρχονταν μπροστά από το Δημαρχείο, κάνοντας γνωστά τα χρόνια αιτήματά τους που στο σύνολό τους παραμένουν ανικανοποίητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: thrakitoday.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης