Δεμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας βρίσκονται οι υπάλληλοι του πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας.

Η δημιουργία της νέας Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της ίδρυσής της δεν είναι ακόμη γνωστό που και πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τους εργαζόμενους να επωμίζονται από το Δεκέμβριο τη διεκπεραίωση 1.500 υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα έμεινε με το βοηθητικό προσωπικό, δύο ελεγκτές και τους προϊσταμένους και είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και τυπικά. Στο ίδιο κτίριο ίσως λειτουργήσει η νέα Υπηρεσία. Ο διαγωνισμός για τους προϊσταμένους τρέχει, ενώ το προσωπικό της αποφασίστηκε ποιο θα είναι και τι αρμοδιότητες θα έχει. Φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες (Εφορίες – Τελωνεία).

«Είχαμε τοποθετηθεί εξαρχής αρνητικά στην αναδιοργάνωση – διάλυση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας», είπε ο γενικός σύμβουλος και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. μέλος του Συλλόγου Εφοριακών Λάρισας, Πασχάλης Τζιαστούδης.

«Να ξεστήσεις μία υπηρεσία και να φτιάξεις μία καινούργια από την αρχή είναι δύσκολο έργο. Έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, για το οποίο αντιπροτείναμε το ΣΔΟΕ να τεθεί ολόκληρο υπό τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Η περαιτέρω έρευνα των υποθέσεων θα γινόταν έτσι από τους ίδιους ελεγκτές και θα υπήρχε η λογική της συνέχειας» είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, γραφειοκρατικά θέματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο μετά τη διάλυση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Οι υπάλληλοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές καλούνται να δώσουν λύσεις για τον τρόπο παράδοσης 1.500 υποθέσεων, την αρμόδια αρχή που θα τις παραλάβει, την αποστολή τυχόν καινούργιων αιτημάτων εισαγγελικών παραγγελιών.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μόνο αποτελέσματα δεν μπορεί να φέρει. Οι έλεγχοι πήγαν πίσω. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική στιγμή που το κράτος ψάχνει εναγωνίως για φορολογικά έσοδα», είπε ο ίδιος.

Εν αναμονή οδηγιών

Οι εργαζόμενοι ελπίζουν να ξεκινήσει σύντομα να λειτουργεί η νέα Υπηρεσία και να αναλάβουν καθήκοντα. Περιμένουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τις θέσεις ευθύνης αν και είναι αντίθετοι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Στα χνάρια των προηγούμενων κρίσεων που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών για τους προϊσταμένους των νέων Τμημάτων της Διεύθυνσης, θα αποφασίσει και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και μόνο για την επιλογή των προσώπων» είπε ο κ. Τζιαστούδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πάγιο αίτημά μας για αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια γνωστά σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς, που θα ήθελαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, όχι μόνο δεν εισακούστηκε για ακόμη μία αφορά, αλλά και αυτή η γνωμοδοτική επιτροπή που είχε συσταθεί με απόφαση της Σαββαΐδου για τις υπηρεσίες αιχμής (την Υπηρεσία Φορολογίας Ανώνυμων Εταιρειών, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), έχει πλέον καταργηθεί».

Η νέα Υπηρεσία

Η κυβέρνηση ίδρυσε την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με Υποδιεύθυνση εκτός των άλλων περιοχών και στη Λάρισα στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Η νέα Υπηρεσία σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του κλάδου θα αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η έδρα της νέας Υπηρεσίας θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Το ΣΔΟΕ διατηρεί πλέον μόνο τρεις Διευθύνσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα με 200 υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, άνω των 500, μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το παράρτημα του ΣΔΟΕ στο Βόλο καταργήθηκε πριν από δύο χρόνια και οι υπάλληλοί του είτε μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ. είτε στο ΣΔΟΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 2015 350 υπάλληλοι από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 33 από το ΣΔΟΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, σε συνέχεια της ίδρυσης της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που ανακοινώθηκε με ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, για την κάλυψη των 500 κενών οργανικών θέσεων σε επίπεδο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας μεταφέρθηκαν 33 υπάλληλοι. Πριν περίπου δεκαπέντε μέρες οι υπάλληλοι έλαβαν και την οριστική απόφαση μετακίνησής τους.

Το υπάρχον προσωπικό

Στο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας αυτή τη στιγμή έμεινε το βοηθητικό προσωπικό, οι προϊστάμενοι της Υπηρεσίας και δύο ελεγκτές. Οι εργαζόμενοι αναμένουν από μέρα σε μέρα τις τελευταίες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών που θα τους δοθούν για την τυπική κατάργηση της Υπηρεσίας. Εκτός από τους 33 εργαζόμενους που μετακινήθηκαν, τρεις εφοριακοί υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ. Μαγνησίας.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης