Συνάντηση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, την ώρα που η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης παρουσιάζει, όπως ο ίδιος δήλωσε, εικόνα… εμφυλίου. 

Λίγες ώρες μετά την αναβολή επ’ αόριστον της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνοντας από τον Άρειο Πάγο, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, παρά μόνο με συνταγματική αναθεώρηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια η κυρία Θάνου, η οποία ανέβαλε το πρωί την προγραμματισμένη σύγκληση της Ολομέλειας, μιλώντας με δημοσιογράφους, επέμεινε στην πρωτοβουλία της, διευκρινίζοντας ότι η Ολομέλεια θα συγκληθεί άμεσα μόλις η εισηγήτρια θα είναι έτοιμα. 

Ο Σταύρος Κοντονής με τη Βασιλική Θάνουν είχαν ολιγόλεπτο τετ α τετ πάντως, παρά το γεγονός ότι η επισκεψή του στο Ανωτατο Δικαστήριο ειχε προγραμματιστει με σκοπό να συναντηθεί μόνο με την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου και τους αντιεισαγγελείς σχετικά με το θέμα του ευρωπαίου εισαγγελέα.

Η μισάωση συνάντηση εγινε λίγες ώρες μετά το “άδεισμα” του υπουργού στην πρωτοβουλία της ανωτατης δικαστού της χώρας να συγκαλέσει την διοικητική ολομέλεια ωστε να αποφανθεί αν μπορει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτατων δικαστων απο τα 67 στα 70 μπορεί να γινει με νομοθετική ρύθυμιση. Ο υπουργος φρόντισε για άλλη μια φορά να επαναλάβει πως αυτό δεν μπορει να συμβεί: “Με το θέμα αλλαγής των διατάξεων είπα και τόνισα ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γινει μόνο μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η συγκληση της ολομέλιας για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικο κλίμα στη Δικασιοσύνη;

Απάντηση: Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις αυτές δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να σταματήσει για να μην πλήττεται το κύρος της δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο, αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενωσουν τις δυνάμεις τους για να λυσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Ερώτηση: Αρα κατά την άποψή σας δεν ήταν αναγκαία συγκληση της ολομέλειας αφού το ερώτημα αφορά νομοθετική ρύθμιση στον παρόντα χρόνο.

Απαντηση: οπως είπα αυτο μπορει να γινει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος.

Η ολομέλεια για αύριο αναβλήθηκε το πρωί απο τη Βασιλική Θάνου , επισήμως για τυπικούς λόγους (δεν ηταν έτοιμη η εισηγήτρια) αλλά σε ερώτηση αν θα συγκληθεί εκ νέου, η κα Θάνου ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει το θέμα άμεσα, πιθανόν τις επομενες βδομάδες.

Για το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών η έκδοση των οποίων κρίνεται σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο, ο κ.Κοντονης είπε: «Περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως εφετείο του Αρείου Πάγου, για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση. Αν αποφασιστεί έκοδοση, αυτά ειναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης