«Όσοι κρατούνται στις τούρκικες φυλακές εύχονται καλύτερα να είχαν πεθάνει», είπαν απευθυνόμενοι στους Έλληνες δικαστές οι 3 Τούρκοι πιλότοι, για τους οποίους -ομόφωνα- το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους στην Τουρκία.

Με μία δραματική έκκληση οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους που ήρθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ζήτησαν να μην παραδοθούν στη γειτονική χώρα γιατί «κινδυνεύει η ζωή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να ανακοινωθεί σκεπτικό, το Συμβούλιο Εφετών, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα έκδοσης των τουρκικών Αρχών, απόφαση που εκτιμάται ότι αποτελεί «πρόκριμμα» για την τύχη των υπολοίπων πέντε, καθώς τα στοιχεία στον τουρκικό φάκελο είναι πανομοιότυπα για όλους.

Αρνούμενοι κατηγορηματικά οι τρεις Τούρκοι πως είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και τους ζήτησαν, η κρίση τους να είναι ανεπηρέαστη από την πολιτική κατάσταση.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φοβάμαι για τη ζωή μου», είπε ο δεύτερος. «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».

Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι. Σε δήλωση του ο συνήγορος των Τούρκων, καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος αναφέρει:

«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Την Τρίτη πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για ακόμα τρεις Τούρκους στρατιωτικούς ενώ τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τύχη και των τελευταίων δύο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης