Εκτενή είναι στον γερμανόφωνο Τύπο τα δημοσιεύματα για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά. Με δύο αφορμές, άρθρο για την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων δημοσιεύει η εφημερίδα «Stuttgarter Nachrichten».

Πρώτη αφορμή, το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel», που επικαλούμενο κοινοτικό έγγραφο υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θέλουν να στέλνουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά, επειδή θεωρούν εκεί την κατάσταση επισφαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερη αφορμή, συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Άφιξη Ιταλών μεταναστών στο Έλις Άιλαντ γύρω στο 1900Εκτός από τα χιλιοειπωμένα για τα υπερπλήρη hot spots στα ελληνικά νησιά και τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, η «Stuttgarter Nachrichten» στρέφει την προσοχή και στους ελληνικούς φόβους:

«Οι σύμβουλοι σε ζητήματα ασύλου, οι ελληνικές Αρχές και οι κάτοικοι των νησιών είναι στο μεταξύ απελπισμένοι. ”Ό, τι και να κάνουμε είναι λάθος και μας γκρινιάζουν” λέει ένας υπάλληλος. ”Όταν επαναπροωθούμε γρήγορα τους ανθρώπους στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. και Άγκυρας, μας λένε ότι δεν ελέγξαμε προσεκτικά την αίτηση ασύλου. Όταν η διαδικασία διαρκεί περισσότερο, μας λένε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά η διάθεση των κατοίκων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. “Σιγά-σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Έλις Άιλαντ της Ε.Ε.”, επισημαίνει ο Μουζάλας. Το Έλις Άιλαντ, μια νησίδα έξω από τη Νέα Υόρκη, ήταν για δεκαετίες το κέντρο υποδοχής των μεταναστών στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ο Έλληνας υπουργός επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσει η κατανομή των προσφύγων και στα άλλα κράτη-μέλη, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι σήμερα» προσθέτει.

Τσαβούσογλου: «Θέλουμε κατάργηση της βίζας, ειδάλλως…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί να καταγγείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν αρθούν οι θεωρήσεις για τούρκους πολίτεςΓια το προσφυγικό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ευθαρσώς στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» ότι «η υπομονή της τουρκικής ηγεσίας εξαντλείται και ότι περιμένει την απάντηση της Ε.Ε. για την κατάργηση της βίζας». «Εάν δεν έρθει, τότε θα καταγγείλουμε τη συμφωνία, δεν θα περιμένουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να μας σταματήσουν, θέλουν να συνεχίσει να ισχύει για το δικό τους όφελος» προσθέτει.

Ο Τσαβούσογλου έκανε ειδική αναφορά στον βασικό όρο που έχει θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να άρει τις θεωρήσεις για Τούρκους πολίτες, δηλαδή τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη παρουσιάσει εναλλακτικές, ότι τα τελευταία 14 χρόνια έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση της Ε.Ε. και ότι ο τουρκικός λαός θα εκλάμβανε ως σημάδι αδυναμίας εάν η Άγκυρα έκανε πιο επιεική την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τη στιγμή που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Και ξεκαθαρίζει ότι σε θέματα τρομοκρατίας η χώρα του δεν μπορεί να κάνει κανέναν συμβιβασμό με την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, επικρίσεις στην Ε.Ε. για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν στο προσφυγικό κάνει ο Γκέραλντ Κνάους, που θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας με την Τουρκία. Μιλώντας στην αυστριακή «Die Presse» καταγγέλλει καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στα ελληνικά νησιά και υποστηρίζει ότι παρά τα κλειστά σύνορα υπάρχει πάντα η δυνατότητα να περάσουν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα. «Ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα σύνορα με την πΓΔΜ, οι διακινητές βρίσκουν πάντα διέξοδο». Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild» που επικαλείται γερμανικές αρχές ασφαλείας, 76.848 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη βαλκανική οδό, εκ των οποίων οι 62.000 στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 15.715 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης