Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2013 οι γονείς, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της προετοιμασίας για την εισαγωγή των παιδιών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα έκαναν… χρυσές δουλειές, καθώς σχεδόν 1 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου. Παρόλο που η οικονομική κρίση έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, αρκετοί γονείς έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και να στείλουν το παιδί τους στο φροντιστήριο, στην προσπάθειά τους να του προσφέρουν ένα επιπλέον εφόδιο στον δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό στίβο.

Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι η ενισχυτική διδασκαλία δεν επηρεάστηκε θεαματικά από τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τη δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων.

Μόλις 5,4% μείωση των δαπανών σε σχέση με το 2010

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την εκπαίδευση των παιδιών τους, καθώς, παρά την οικονομική κρίση, οι δαπάνες για την εκπαίδευση των μαθητών έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής εκτιμά πως το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για την προετοιμασία των μαθητών, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών, είναι 14.000 ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την επιτυχία, καθώς κομβικός παραμένει ο ρόλος του μαθητή. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μαθητών που ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία στις εξετάσεις χωρίς να έχουν πάει σε φροντιστήριο, σε σχέση με μαθητές που παρακολούθησαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα επί εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών.

Το ποσό των 14.000 ευρώ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν οι γονείς επιλέξουν τα παιδιά τους να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Εάν αυτά ξεκινήσουν από τη Β΄ Λυκείου, το μέσο μηνιαίο κόστος για τρία βασικά, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ στην Γ΄ Λυκείου διπλασιάζεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης