Κάλεσμα στην κυβέρνηση την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει στις μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών που θα φτάσει στο (συνολικό επίπεδο από την έναρξη της κρίσης) του 60%, απηύθυναν οι δικαστές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

«Δημιουργείται δικαιολογημένα η εντύπωση ότι ασκείται μία επιθετική πολιτική κατά των Δικαστών, με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας τους και το πλήγμα του κύρους της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, και συνέχισε: «κατανοούντες την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν ζητούμε εξαίρεση από τις νέες περικοπές, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, έχουμε ήδη υποστεί το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπών (38%) και παρότι το Μισθολόγιό μας προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οι σχεδιαζόμενες, όμως, νέες μειώσεις, οι οποίες για τους Δικαστές είναι και πάλι στο υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα (24% κατά μέσον όρο) και φθάνουν έτσι σε συνολικό ποσοστό μείωσης άνω του 60%, δηλαδή σε συνολικό ποσοστό μείωσης υπερβολικό, παράλογο και μη ανεκτό είναι αυτό που προκαλεί την οργή και αγανάκτηση των Δικαστών και έχει δημιουργήσει τις δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές επισημαίνουν πώς ο μισθός του νέου δικαστή θα είναι 1.200 ευρώ, χωρίς να μπορεί να απασχοληθεί παράλληλα με κάτι άλλο γεγονός που θα τον αναγκάζει να ασχολείται με τον τρόπο επιβίωσής του και όχι απερίσπαστος με το σημαντικό καθήκον του: «Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι ισότιμοι με τους Λειτουργούς των άλλων δυο εξουσιών (Νομοθετικής και Εκτελεστικής). Εν τούτοις, είναι οι μόνοι εκ των Λειτουργών των τριών Λειτουργιών, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα προνόμια και τις οικονομικές παροχές των άλλων δύο, αλλά αντίθετα καταβάλλουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους (διατήρηση ιδιαίτερου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης στην κατοικία τους, όπου είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται καθημερινά και τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις αργίες και εορτές, για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις, που χρεώνονται, δαπάνη αναλωσίμων και γραφικής ύλης, δαπάνη διαμονής και μετακίνησης, κατά τις μεταθέσεις και αποσπάσεις τους, σε πόλεις άλλες, εκτός της οικογενειακής τους στέγης).

Ενώ, αντίθετα, είναι γνωστό ότι όλες οι αντίστοιχες δαπάνες, των Βουλευτών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής (επιχορήγηση κάλυψης εξόδων διαμονής 1000 ευρώ μηνιαίως, δικαίωμα χρηματοδοτικής μίσθωσης -leasing- αυτοκινήτου, μέχρι τα 1200 ευρώ μηνιαίως, έξοδα κίνησης από 400 έως 800 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την απόσταση της περιφέρειάς τους, έξοδα διατήρησης γραφείου, δαπάνη για σταθερά τηλέφωνα, μέχρι 800 ευρώ μηνιαίως και κινητού τηλεφώνου μέχρι 200 ευρώ, συγκοινωνιακές ατέλειες κ.λ.π.)

Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος, χαρακτήρισε «προειλλημμένα εχθρική τη στάση του Γενικού Λογιστηρίου και του προϊσταμένου του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους δικαστές. Καλά η τρόικα μπορεί να θέλει μια υποτελή δικαιοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση όμως τη θέλει;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος λειτουργών του ΣτΕ, Γ.Παπανικολάου τόνισε πώς «οι αυτουργοί αυτής της επίθεσης έχουν ονοματεπώνυμο και σχεδιάζουν να υπαλληλοποιήσουν τους τους δικαστές. Ας γνωρίζουν ότι πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η δημοκρατία».

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Δημ.Μητρούλιας από την πλευρά του τόνισε πώς «οι εισαγγελείς έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους φοροκλέφτες και τους διεφθαρμένους πολιτικούς που ευθύνονται για την οικονομική κρίση της χωρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης