Ως προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας θα χαρακτηρίζονται οι ένστολοι για τους οποίους θεωρείται ότι ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους. Αυτό θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα, θα ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία «κουρεύτηκαν» με αναδρομική ισχύ οι αποδοχές εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση δηλαδή ουσιαστικά θα διακρίνει τους ενστόλους ως εργαζόμενους που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Άρα, σύμφωνα με πηγές του ΣτΕ, το σκεπτικό δε δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για δικαίωση και άλλων δημόσιων λειτουργών που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Χρηματοδοτικό κενό άνω των 100 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, για την επίμαχη υπουργική απόφαση που όριζε αναδρομικές περικοπές από την 1η Αυγούστου του 2012, στις αποδοχές των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.), η απόφαση του ΣτΕ την ακυρώνει ως αντισυνταγματική. Η αντισυνταγματικότητα ξενικά από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα, ενώ ίδιο θέμα θα τίθεται και στις περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, από την εφαρμογή της απόφασης δημιουργείται χρηματοδοτικό κενό άνω των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο το οικονομικό επιτελείο καλείται να κλείσει.

Οι δικαστές θεωρούν επίσης, αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά στους ένστολους κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνταγματικές οι περικοπές σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου

Την ίδια ώρα πάντως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών που υπέστησαν το προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Με την προσφυγή τους οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

Τέλος, η δημοσίευση των τριών αποφάσεων αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης