Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι, στον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή Πόλυ Κερμανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Ο Πόλυς Κερμανίδης τη δεκαετία του ’70 ήταν ο απόλυτος σταρ της νυχτερινής διασκέδασης, με πολλές επιτυχίες που άντεξαν στον χρόνο. Την καριέρα του όμως, ήρθε να ανακόψει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Από τότε δέχτηκε στωικά τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζωή για τον τραγουδιστή δεν ήταν καθόλου φιλική, καθώς τελείωσε την καριέρα του, έχασε όλες τις οικονομίες του και -το χειρότερο απ’ όλα- δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία λόγω του καρκίνου στους πνεύμονες και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που τον βασάνισαν μέχρι το τέλος. Άφησε την τελευταία του πνοή στο 52 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας από πνευμονική ανεπάρκεια.

Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης (Πόντιος στην καταγωγή) γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1946 και βγήκε στο πάλκο σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1976 διασκεύασε «διακριτικά» το τραγούδι του Μητσάκη «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια» και έκανε απρόσμενα το μεγάλο «μπαμ». Το τραγούδι του Μητσάκη, «περίεργο», «ιδιόρρυθμο» και «ιδιότροπο» σε μελωδική γραφή και στιχουργική δομή, έδεσε απόλυτα με τη φωνή του Κερμανίδη, που χαρακτηρίζεται από πολυκύμαντες αναπνοές, άμεση, λαϊκή έκταση και δύναμη, οικεία κλασική, αλλά και κατά κάποιο τρόπο αναρχική – σύγχρονη ερμηνεία.

«Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια» είναι ο τίτλος και του δεύτερου προσωπικού του δίσκου. Το τραγούδι αυτό εκφράζει απόλυτα, ως τίτλος, την πορεία του κλασικού λαϊκού τραγουδιού στη δεκαετία του ’70.Ο κόσμος αγκαλιάζει τα τραγούδια του δίσκου και ο Κερμανίδης γίνεται σταρ πρώτου μεγέθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πόλυς Κερμανίδης, που ζούσε για τη μουσική, δεν σταμάτησε να γρατζουνάει το μπουζούκι του μέχρι το τέλος και άφησε πολλά ανέκδοτα τραγούδια, που στο μέλλον θα βρουν τον ερμηνευτή τους. Εκείνος, πάντως, ονειρευόταν τον Πασχάλη Τερζή….

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης