Ανακοίνωση εξέδωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σχετικά με το περιστατικό απαγωγής και παράδοσης ενός Τούρκου πολίτη στις τουρκικές αρχές και ενώ είχε ξεκινήσει διαδικασία για την παροχή ασύλου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο (ΠΔ 114/2010, άρθρο 4): «1. Κάθε αλλοδαπός ή ανιθαγενής έχει δικαίωμα υποβολής αιτήσεως διεθνούς προστασίας».

O Bulut Yayla υποστηρίζεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), επωφελούμενος της νομικής και κοινωνικής υποστήριξης που παρέχει το ΕΣΠ. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε είχε συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία.
Ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες για να ζητήσει προστασία που προβλέπεται από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και απευθύνθηκε στο ΕΣΠ ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημα ασύλου του, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής του στη διαδικασία ασύλου.

Στις 20-5-2013 εστάλη, από το ΕΣΠ, η πρώτη τηλεμοιοτυπία (με αριθμό πρωτοκόλλου 707 /20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πέτρου Ράλλη ), με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία γνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο Bulut Yayla , όπως μας δήλωσε, είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Bulut Yayla απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ης Μαΐου.

Το βράδυ της Πέμπτης 30/5, λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, που μας έγινε γνωστή από συμπατριώτες του εξυπηρετούμενους του ΕΣΠ, οι δικηγόροι του, με τηλεφωνική παρέμβαση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής έθεσαν, εκ νέου, τον κίνδυνο που διατρέχει ο Bulut Yayla, ως θύμα βασανιστηρίων και το συναφές αίτημα ασύλου του και τόνισαν την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να σταματήσει οιαδήποτε διαδικασία επιστροφής/ επαναπροώθησής του στην Τουρκία.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και την επομένη το πρωί (31/5/2013), τόσο με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όσο και με αποστολή, δεύτερης και τρίτης τηλεμοιοτυπίας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, (με αριθμ. πρωτ. 777 και 787 / 31.05.2013) με αίτημα την αναγκαία και επείγουσα λήψη μέτρων για την άμεση προστασία του, επισημαίνοντας και πάλι ότι είναι θύμα βασανιστηρίων και ότι η τυχόν επιστροφή του ή απέλασή του στην Τουρκία συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση).

Όπως ενημερωθήκαμε την επόμενη ημέρα, Σάββατο 1η Ιουνίου, ο Bulut Yayla βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη κρατούμενος των τουρκικών αρχών».

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απαγωγή Τούρκου υπηκόου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013, 13:42

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης