Δάση, νησιά και οικισμοί έως 150 κατοίκους, μέσα από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και κυρίως με ιδιωτική πολεοδόμηση, παραδίδονται σε επίδοξους επενδυτές για να οικοδομηθούν, με πριμ περισσότερα τετραγωνικά από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έδωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση, ενώ ακολουθεί άλλο νομοσχέδιο για την πλήρη ανατροπή στην προστασία των δασών. Μάλιστα, με άλλες διατάξεις αλλάζουν τα ισχύοντα σε «ακριβές» περιοχές, όπως Ψυχικό, Εκάλη, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.α. και επιτρέπονται εμπορικά κέντρα τύπου «Mall».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», μετά τις νέες εκπτώσεις έως και 50% επί των συνολικών προστίμων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σε περίπτωση που υλοποιήσουν προγράμματα ενεργειακής ή στατικής αναβάθμισης, το ΥΠΕΚΑ ανήρτησε στο opengov.gr την τροπολογία για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ανατρέπει την προστασία δασικών εκτάσεων, μικρών οικισμών, αλλά και αλλάζει τις χρήσεις γης σε «ευγενείς» περιοχές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ετοιμάζεται και τρίτο νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά στους δασικούς χάρτες, «ψαλιδίζοντας» τον ορισμό του δάσους. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τροπολογία που είναι στις καλένδες του υπουργού Περιβάλλοντος είναι αντισυνταγματική και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο ΣτΕ, όπως έγινε και με παρόμοιες στο παρελθόν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε χθες στο opengov.gr, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν τα εξής:

– Θεσμοθετούνται περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, μέσα από τις οποίες θα γίνει η ανταλλαγή των μη καθαρών εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών. Αναφέρεται ότι τέτοιες εκτάσεις δεν μπορούν να χωροθετηθούν σε νησιά, εκτός από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Εύβοια, καθώς και σε οικιστικά κορεσμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Πάτρα, ο Βόλος και η Λάρισα.

– Επιτρέπεται η ιδιωτική πολεοδόμηση ακόμη και σε μεσαία νησιά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ασχολείται με την οικολογική ισορροπία του νησιού, αλλά στο όνομα της ανάπτυξης αρκείται να θέσει ως καθοριστικό παράγοντα την επιφάνειά του, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την πυκνότητα των κατοίκων που ορίζονται σε 25 ανά τετραγωνικό χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Μειώνεται στα 50 στρέμματα από 100 που ισχύει σήμερα η επιφάνεια της έκτασης που θα προωθηθεί με την ιδιωτική πολεοδόμηση. Επιτρέπεται, μάλιστα, να παρεμβάλλονται ρέματα και οδικό δίκτυο, αρκεί η έκταση να φθάνει τα 200 στρέμματα. Ειδικά για ιδιοκτησίες πάνω από 500 στρέμματα προβλέπονται διαδικασίες πολεοδόμησης με ρυθμούς ταχύτερους από fast track. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης