Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν όσοι έμποροι καταληφθούν να κάνουν εκπτώσεις-«μαϊμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ, με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα, υπενθυμίζει ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται ισούται με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως δεν είναι λιγότερο από 5.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με τα παραπάνω υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016.

H ΕΣΕΕ υπενθυμίζει την πρωτοβουλία «Τιμώμενη Χώρα» που συνδιοργανώνει με την Aegean Airlines και βρίσκεται σε συνάφεια με τις εκπτώσεις και προσφορές. Σύμφωνα με αυτήν, ο εμπορικός κόσμος αναδεικνύει και ανταμείβει την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστών στη χώρα μας, προσφέροντας κάθε χρόνο στους πολίτες «4 τιμώμενων χωρών» 20% έκπτωση σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Για το 2016 οι 4 τιμώμενες χώρες είναι το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Την προβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει η Aegean, με σχετικό φυλλάδιο που διανέμει στους επισκέπτες της χώρας μας. Αν και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, ώστε η πρωτοβουλία να αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων, δεν παύουμε να βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, οπότε η ΕΣΕΕ συστήνει την ομαλή συνέχιση της πρωτοβουλίας, κάτι όμως που εναπόκειται τελικά στην κρίση των επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης