Μέσα στην ερημιά του χωριού της βασανισμένης Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, μένει ριζωμένος, πλέον, τώρα και ενενήντα χρόνια ο Μανώλης Μαυροτσουπάκης, ο καφετζής και κουρέας της πλατείας των 35 Εθνομαρτύρων και περιμένει… πελάτες!

Μα αυτοί δεν παρουσιάζονται γιατί τους… έδιωξε, αρχικά δειλά-δειλά, το ολοκαύτωμα των Ούννων τον Αύγουστο του ’44, μετά η… τάση της εσωτερικής μετανάστευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα για να αλλάξει η μοίρα τους και ύστερα οι αέρηδες και οι φωτιές που τους κατάστρεψαν τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μέσα, στην άλλοτε δυναμική πληθυσμιακά και παραγωγικά κοινωνία, έφτασε σήμερα να έχουν απομείνει, δυστυχώς, ίσως και τριάντα οι περισσότεροι απόμαχοι με το ασήκωτο φορτίο των χρόνων, να… κλαίνε τον κατήφορο! Το καφενείο του Ανδρέα Κανακάκη που ήταν κάποτε το σημείο αναφοράς σφάλιξε, και ο Ανδρέας και η Ελευθερία που το κρατούσαν ανοιχτό έχασαν τις βιολογικές τους αντοχές και έφυγαν πολλούς μήνες τώρα, δίπλα στα παιδιά τους τον Γιάννη και την Ειρήνη στην πόλη του Ρεθύμνου.

Σε αυτό το δύσκολο και απαισιόδοξο περιβάλλον που φαίνεται να μην έχει προοπτική, η επιστροφή δεν είναι εύκολη! Οι λιγοστοί τους μήνες του χειμώνα δύσκολα θα… ξεπορτίσουν, ψάχνοντας ένα χωριανό, μια παρέα για να αναλώσουν τις ώρες τους. Θα βρουν μόνο τον «βράχο» Μανώλη Μαυροτσουπάκη της πλατείας, αλλά και τον έτερο καφετζή τον Κορνάρο που τις πιο πολλές φορές έχει πελάτη μόνο τον… εαυτό του!

Φαίνεται να είναι καταδικασμένοι οι φύλακες στην απομόνωση. Στο ιστορικό «Κέντρος» που έβαλε στα… πόδια του την Κρύα Βρύση ακούγονται και σήμερα τα μουγκρητά των ηρώων στο θυσιαστήριο και οι αγωνιώδεις κραυγές των τριών δεκάδων από τους μόνιμους, που βιώνουν την κρατική απαξίωση και εγκατάλειψη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: madeincreta.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης