Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εισήλθε πλέον η τελική μάχη με φόντο την προεδρική εκλογή και τις πρόωρες κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, μίλησε για πρώτη φορά για εκλογές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα.

Ύστατα επιχειρήματα από Σαμαρά και Τσίπρα για την εκλογή προέδρου της ΔημοκρατίαςΣτον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», προεξόφλησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο κατώφλι της εξουσίας, προαναγγέλλοντας τον νέο συνασπισμό που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το δίλημμα εκλογή προέδρου ή χάος και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως την αρχή του τέλους της λιτότητας, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμφότεροι, μέσω των ΜΜΕ, προέταξαν τα ύστατα επιχειρήματα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας και παρέθεσαν τα σενάρια (καταστροφή-σωτηρία) της επόμενης μέρας…

Είναι προφανές ότι ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα και ήδη τα κομματικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του “παπανδρεϊκού” στρατοπέδου) περνώντας από…συνεντεύξεις πρόσωπα που θα φιγουράρουν στις λίστες, έχοντας λάβει το μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών, προς αποφυγή παλινωδιών και καθυστερήσεων. Άλλωστε εάν τα σενάρια επαληθευτούν και το Μαξίμου δεν καταφέρει να πιάσει το… «12αρι» για την εκλογή Δήμα, θα ξεκινήσει μία προεκλογική περίοδος-εξπρές με ορίζοντα το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Ένα μικρό ποσοστό να υλοποιήσει απ’όσα υπόσχεται, θα τινάξει τα πάντα στον αέρα».

Oι εξελίξεις αυτές, βεβαίως, δεν περνούν απαρατήρητες από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και την καγκελαρία, η οποία έσπευσε μέσω του Σόιμπλε να παρέμβει υπενθυμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.

Βγήκαν στο… μπαλκόνι

Επιχειρώντας να δείξει στον πολιτικό κόσμο τον «δρόμο της ευθύνης», ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι το δίλημμα «πρόεδρος ή καταστροφή» και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να εκλέξουν τον Σταύρο Δήμα, προειδοποιώντας τους για μελλοντικές συνέπειες της απόφασής τους. Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα: Προεδρική εκλογή, συνταγματική αναθεώρηση, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και εθνικές εκλογές ακόμη και στα τέλη του 2015.

Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού για την προεδρική εκλογή.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές αναφορικά με την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή το μεσημέρι της Δευτέρας, είπε: «Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι υπεύθυνος με την υπογραφή της ψήφου του για όσες συνέπειες υπάρξουν. Όλοι όσοι ψηφίσουν παρών θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία».

«Κάνω τα πάντα για να βγει πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε. «Ο λαός δεν θέλει εκλογές. Με ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης καταλαβαίνει πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η περιπέτεια». Επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει και στο διάγγελμά του, έτσι ώστε να εκλεγεί συναινετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός με βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και να διεξαχθούν εθνικές εκλογές στο τέλος του 2015.

«Κάποιοι αποδέχονται συνειδητά τον πολιτικό εκβιασμό. Το δίδυμο Καμμένου-Τσίπρα σέρνει τη χώρα σε εκλογές. Ο κάθε βουλευτής θα είναι συνυπεύθυνος και για τις συνέπειες που θα προκύψουν. Το πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Κάνω έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα νέα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούνε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα χορέψει τις αγορές σε ταψί. Είμαστε στα καλά μας; Ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, παίρνουν έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να μη τους γυρίσουν την πλάτη οι αγορές. Οι δικοί μας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) ανεύθυνοι απειλούν ότι θα χορέψουν τις αγορές στο ταψί. Αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Μιλούν (σ.σ. διεθνής τύπος) και πάλι για έξοδο από το ευρώ διότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί οδηγούν».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Πιστεύω ότι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσω. Το αισθάνομαι. Με βολεύουν οι εκλογές. Έχουν αρχίσει ήδη οι δημοσκοπήσεις και το δείχνουν. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ελαττωθεί στο ελάχιστο. Με βολεύουν. οι εκλογές, όμως εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι με ηρεμία. Δεν μπορεί για ένα καπρίτσιο ο κ. Τσίπρας να θέλει να το σπρώξει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, χωρίς σχέδιο…».

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης, από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Να αποδείξουμε ότι όταν οι λαοί θέλουν, όταν πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μπορούν».

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής» με τίτλο «Έφτασε η ώρα για τον νέο συνασπισμό εξουσίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί την δύναμή του από τη στήριξη μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη και πως το πρώτο βήμα, θα είναι η υλοποίησή του “προγράμματος της Θεσσαλονίκης” για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Στη βάση αυτής της δέσμευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στο λαό, ώστε να έχει την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις», αναφέρει και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη συνείδηση ότι η Αριστερά βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο κατώφλι της ιστορίας, για να αναλάβει τα δύσκολα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ερχόμαστε για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε. Για να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας λεηλατημένης.

Για αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι κυβέρνηση μιας παράταξης. Θα είναι κυβέρνηση όλου του λαού», ισχυρίζεται.

Φλερτ, γάμος και… διαζύγιο

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων επιβεβαιώθηκε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ως μακρινό σενάριο. Το έντονο φλερτ Τσίπρα-Κουβέλη, ο γάμος του «Ποταμιού» με τους «Μεταρρυθμιστές» του Λυκούδη και η οριστική ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου, με ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.

Το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ανεβάζει το θερμόμετρο και αυξάνει τον εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, ενώ παράλληλα προκαλεί πονοκέφαλο και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το νέο κόμμα θα διεκδικήσει την κομματική του πελατεία. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι με την ίδρυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ θα «αιμορραγήσει». Μεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που είχαν απογοητευτεί και μετακόμισαν στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω – και σ’ αυτούς στοχεύει τώρα ο Παπανδρέου.

Κορυφώνονται όμως και οι διεργασίες μετά τη συμπόρευση Θεοδωράκη-Λυκούδη. Η τράπουλα ανακατεύεται και είναι πολύ πιθανό το «Ποτάμι» να πάρει την Αθηνά Δρέττα και την Άννυ Ποδηματά (παρούσες στον “γάμο” στην Παλιά Βουλή), αλλά και άλλα πρόσωπα που φέρονται να είναι έτοιμα για την κάθοδό τους στις εκλογές. Τέλος οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται αν και μία τάση στο εσωτερικό του κόμματος του Φώτη Κουβέλη διαφωνεί έντονα για την κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από Δευτέρα ξεκινά μία διαβολοβδομάδα με έντονο παρασκήνιο και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ή καταστροφή, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014, 18:16

Έτοιμο το κόμμα Παπανδρέου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014, 15:25

Διαψεύδονται τα περί συνεργασίας Πολύδωρα-ΑΝΕΛ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014, 17:08

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης