Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενόψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ημίωρη συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος ή καταστροφή το δίλημμα Σαμαρά προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσηςΕπιχειρώντας να δείξει στον πολιτικό κόσμο τον «δρόμο της ευθύνης», έριξε στο τραπέζι το δίλημμα «πρόεδρος ή καταστροφή» και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να εκλέξουν τον Σταύρο Δήμα, προειδοποιώντας τους για μελλοντικές συνέπειες της απόφασής τους. Ο πρωθυπουργός έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα: Προεδρική εκλογή, συνταγματική αναθεώρηση, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και εθνικές εκλογές ακόμη και στα τέλη του 2015.

Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού σε σχέση με την προεδρική εκλογή.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ανόητα νταηλίκια περικλείουν θανάσιμους κινδύνους και θα μας φέρουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας» τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση και όσα έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα πράξει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

«Όσοι τα επιδιώκουν αυτά είτε είναι ανόητοι είτε εξυπηρετούν συμφέροντα» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές αναφορικά με την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή το μεσημέρι της Δευτέρας, είπε: «Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι υπεύθυνος με την υπογραφή της ψήφου του για όσες συνέπειες υπάρξουν. Όλοι όσοι ψηφίσουν παρών θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία».

«Κάνω τα πάντα για να βγει πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε. «Ο λαός δεν θέλει εκλογές. Με ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης καταλαβαίνει πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η περιπέτεια». Επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει και στο διάγγελμά του, έτσι ώστε να εκλεγεί συναινετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός με βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και να διεξαχθούν εθνικές εκλογές στο τέλος του 2015.

«Κάποιοι αποδέχονται συνειδητά τον πολιτικό εκβιασμό. Το δίδυμο Καμμένου-Τσίπρα σέρνει τη χώρα σε εκλογές. Ο κάθε βουλευτής θα είναι συνυπεύθυνος και για τις συνέπειες που θα προκύψουν. Το πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Κάνω έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων».

«Εμείς αποδεικνύουμε τη συναίνεση στην πράξη. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση που σχημάτισα κυβέρνηση συνεργασίας. Πρέπει να βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που όλος ο κόσμος ζητά. Αλλιώς πάμε για μετά από 7 χρόνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ την εκλογής Δήμα, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Καταγγέλλουν εμάς πως δικοί τους άνθρωποι πήγαν να δωροδοκήσουν δικούς τους ανθρώπους…» κι έκανε επίσης λόγο για «λάσπη, λαϊκισμό, βούρκο και συκοφαντίες».

«Συνεργαζόμενοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ υπονόησαν ότι όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή προσπάθησαν να εξαγοράστηκαν. Είναι αυτό δημοκρατία; Οι μάσκες έπεσαν. Μόνο οι ίδιοι βουλευτές πρέπει να απομονώσουν την τρομοκρατία. Πρόκειται για σκευωρία πολιτικών εκβιασμών».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ως εξής: «Oι ίδιοι είπανε ότι δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο. Αν προβοκάρουν την προεδρική εκλογή, είναι ένας λόγος παραπάνω για να ψηφίσουν οι υπόλοιποι υπέρ του Σταύρου Δήμα. Γιατί αλλιώς είναι σαν να κάνουμε τους βουλευτές της ΧΑ ρυθμιστές των εξελίξεων. Αφήστε τι θα μπορούσε να γίνει. Μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αθροίζονται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό δεν έχει κάποιος πρόβλημα; Ας ψηφίσουν όλοι τον Σταύρο Δήμα και θα αφήσουμε στο περιθώριο τη Χρυσή Αυγή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα νέα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούνε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα χορέψει τις αγορές σε ταψί. Είμαστε στα καλά μας; Ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, παίρνουν έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να μη τους γυρίσουν την πλάτη οι αγορές. Οι δικοί μας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) ανεύθυνοι απειλούν ότι θα χορέψουν τις αγορές στο ταψί. Αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Μιλούν (σ.σ. διεθνής τύπος) και πάλι για έξοδο από το ευρώ διότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί οδηγούν».

Στο σχόλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αλλαγή συσχετισμών, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ποια αλλαγή συσχετισμών; Πού ποντάρουν, στον Μπέπε Γκρίλο ή στο Ντι Λίνκε της Γερμανίας, που τότε η Αριστερά δεν είχε ψηφίσει για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας; Ποντάρουν στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές; Θυμάστε τι είπε προ ημερών ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί… Για ποια αλλαγή συσχετισμών μιλούν;».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσω. Το αισθάνομαι. Με βολεύουν οι εκλογές. Έχουν αρχίσει ήδη οι δημοσκοπήσεις και το δείχνουν. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ελαττωθεί στο ελάχιστο. Σημασία έχει βέβαια ο πολίτης. Οι εκλογές θα συνέφεραν τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τους αναλυτές. Δεν πιστεύω ότι ο πολίτης θα εξαπατηθεί.

»Δεν θα δεχθεί ο Έλληνας πολίτης να τον φέρουν στο χείλος του γκρεμού για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Με βολεύουν. οι εκλογές, όμως εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι με ηρεμία. Δεν μπορεί για ένα καπρίτσιο ο κ. Τσίπρας να θέλει να το σπρώξει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, χωρίς σχέδιο…»

Συμπερασματικά, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κάποια στιγμή πράγματι να κυβερνήσει, θα έσπευδε τώρα να ψηφίσει για ΠτΔ, για να υπάρξει ομαλότητα και να πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016. Όμως φοβάται ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό η κατάσταση, που κανείς δεν θα δίνει σημασία στην αντιμνημονιακή ομιλία τους».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης