Ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πολλές τουριστικές περιοχές αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους – την Κρήτη – η Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, που έχει στις περισσότερες περιπτώσεις αναλάβει τη διαχείριση αντί των δήμων όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια για να προχωρήσουν μισθώσεις χώρων, κυλικείων και αναψυκτηρίων.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για μίσθωση παραλιών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ενοικίασης σε ιδιώτες για ξαπλώστρες και ομπρέλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τη νήσο Χρυσή που θα μπορούσε, κατά κοινή ομολογία, να αποτελέσει μία … χρυσοφόρο επένδυση για το ελληνικό δημόσιο αφού συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον από επισκέπτες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη (2/8) στο «Ράδιο Κρήτη» η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Χρύσα Χατζημαρκάκη, περίπου 120.000 ευρώ το χρόνο χάνει το ελληνικό κράτος από την ενοικίαση των καντινών στη Χρυσή, αφού φέτος τη σχετική αρμοδιότητα έχει πλέον η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και όχι ο δήμος Ιεραπετρας, ο οποίος πέρυσι εισέπραξε- και άρα απέδωσε τα ανάλογα- στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Χατζημαρκάκη, αν και η επισκεψιμότητα αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού υπολογίζονται σε περίπου 1000, ημερησίως, οι επισκέπτες και έως 1600 το ΣΚ, εντούτοις, το κράτος δεν προχώρησε σε απολύτως καμία κίνηση για να στηρίξει την περιοχή αφού μετά την απομάκρυνση του ιδιώτη που ζημίωνε το δημόσιο με τις αποδείξεις που δεν έκοψε και προκλήθηκε πανελλήνιος σάλος, καμία νέα μίσθωση δεν έχει προχωρήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε η κ. Χατζημαρκάκη, ούτε αναψυκτήριο υπάρχει στην περιοχή ούτε ξαπλώστρες και τα απαραίτητα, οι επισκέπτες τα προμηθεύονται είτε μέσα στα καραβάκια που τους μεταφέρουν στη Χρυσή, είτε από την Ιεράπετρα.

Επί της ουσίας, ο δήμος Ιεράπετρας, όπως είπε, εισπράττει μόνον το ένα ευρώ ανά επισκέπτη, με το συνολικό ποσό να μην είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν αφού ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών στο νησί με εξέδρες και ράμπες, μεταξύ άλλων.
Έτσι, αν και το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει άλλη μία σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων, χάνει χιλιάδες ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας…

Σε άλλη περίπτωση πάλι, αυτή του αρχαιολογικού χώρου των Μαλίων, δε λειτουργεί κυλικείο καθώς δεν έγινε, έγκαιρα ο σχετικός διαγωνισμός! Δηλαδή, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου δεν μπορούν να αγοράσουν, ούτε ένα μπουκάλι νερό ή ένα αναψυκτικό, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια ποσά τόσο από την απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος όσο και από την ίδια την απασχόληση του προσωπικού που θα μπορούσε να βρίσκεται στο κυλικείο με δύο θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, δυστυχώς, η καθυστέρηση, τον περασμένο Μαϊο, στην έκδοση της ΚΥΑ για τη διαχείριση των παραλιών, είχε ανυπολόγιστες συνέπειες. Όπως είπε, η ευθύνη για ό, τι δεν έγινε, δεν είναι της τοπικής Κτηματικής Εταιρείας του δημοσίου, αφού και το προσωπικό είναι λίγο και οι εντολές δίδονται κεντρικά, αλλά της πολιτικής ηγεσίας των αρμοδίων Υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά στις παραλίες της Χερσονήσου, υπάρχουν περίπου 200 θέσεις προς μίσθωση και αξιοποίηση.

Από αυτές, οι διαγωνισμοί προχώρησαν σε περίπου 102 όπου έγιναν και οι μισθώσεις των χώρων, ενώ υπολείπονται άλλες 68 θέσεις οι οποίες ναι μεν νοικιάζονται αλλά χωρίς να έχουν γίνει οι ανάλογες τυπικές διαδικασίες.

Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Μαστοράκης, και σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει η αναδρομικότητα, επομένως οι ιδιώτες θα πληρώσουν κανονικά το μίσθωμα μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Πηγή: ekriti.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης