Σκληρό ροκ επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ -κυρίως από την επαρχία- συνεχίζουν να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις στον νέο νόμο που αφορά στον φόρο ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την «ανταρσία» της Θεοδώρας Τζάκρη, κρύος ιδρώτας λούζει κυβερνητικά στελέχη, αφού στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια ελιγμών στο Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον μια εύθραυστη πλειοψηφία. Η ψήφιση του καινούργιου φόρου ακινήτων μπορεί να προκαλέσει νέο σχηματισμό δυνάμεων, γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς το σενάριο πρόωρων εκλογών θα βάλει… δυναμίτη στις προσπάθειες να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση.

Από την πρώτη στιγμή η τρόικα ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να σταματήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την απόδοση του νέου φόρου ακινήτων, τον οποίο έχει μετατρέψει σε σημαία του το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη φορο-καταιγίδα των τελευταίων δύο ετών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει διευκρινίσει πως θα υπάρξει μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης με σκοπό την ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη φορολόγηση περιουσίας, η οποία αντιμετωπίζεται από πολλούς βουλευτές ως… κόκκινη γραμμή για την επανεκλογή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεινόμενη διάταξη για τον φόρο στα αγροτεμάχια, ο οποίος απεσύρθη εν μία νυκτί. Οι αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο είναι συνεχείς, με το Υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί μάταια να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών των δύο παρατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφασίστηκαν αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως και η μετονομασία αυτού. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να λάβουν σήμερα το σχέδιο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Τα σενάρια

Πηγές μέσα από το υπουργείο χαρακτηρίζουν πιο «προοδευτικό» τον νέο φόρο. Βασική αρχή είναι η σύνδεση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του και όχι η επιβολή φόρου σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προβλέπεται ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό για κάθε κτίσμα, με απώτερο στόχο των αλλαγών την ελάφρυνση των αγροτικών ακινήτων.

Την ίδια ώρα, σενάρια που κάνουν λόγο τόσο για διατήρηση του ΦΠΑ όσο και για ύπαρξη αφορολογήτου στον νέο φόρο δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικά στελέχη. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο στη νέα του μορφή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας»

Εν τω μεταξύ, νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής με αφορμή τον νέο φόρο ακινήτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή τόνισε:

«Θα μου πουν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση και θα πάω να ψηφίζω ό,τι να ‘ναι; Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας, κατ’ αυτήν τη λογική».

Παράλληλα, ο κ. Κασσής εξέφρασε την αντίθεσή του και στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ζητεί η τρόικα.

«Είναι δυνατόν να ψηφίζεις άρση των πλειστηριασμών αυτήν την εποχή που ο άλλος έχει χάσει τα εισοδήματά του, έχει μείνει άνεργος, έχει πάρει ένα δάνειο πριν από 4-5 χρόνια και σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί και θα πας να του πεις “σου παίρνω το σπίτι”;».

Διαβάστε επίσης:
«Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, 10:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης