«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε» συνηθίζουμε να λέμε και, όπως φαίνεται, όσο περνούν τα χρόνια, η θέση που κατέχουν στη ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποδεικνύει ότι οι σχέσεις με τους φίλους μάς κάνουν πιο ευτυχισμένους και μας χαρίζουν χρόνια ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με τους συγγενείς, οι φίλοι συμβάλλουν περισσότερο στην ευεξία και στην υγεία μας, και παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη, είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης.

Όπως αναφέρει ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και συντάκτης της μελέτης: «Οι φίλοι είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι σχέσεις με τους συγγενείς μπορεί να είναι άσχημες ή μονότονες».

Στο πλαίσιο της μελέτης του, ο Chopik ανέλυσε τις απαντήσεις 300.000 ανθρώπων ηλικίας 15 έως 99 ετών από 30 χώρες και διαπίστωσε ότι όσοι έβαζαν πολύ ψηλά τους φίλους τους ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και ευτυχισμένοι, ειδικά όσο μεγάλωναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δεύτερη φάση, ο καθηγητής ανέλυσε στοιχεία από δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 7.481 άνθρωποι άνω των 50 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν κατά πόσο ένιωθαν ότι τους καταλαβαίνουν οι φίλοι τους ή πόσο συχνά νιώθουν ότι οι φίλοι τους τούς απογοητεύουν. Για τα επόμενα έξι χρόνια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν εκδήλωσαν ασθένειες όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης