Αρκετά συχνά ακούμε πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν τα πάντα με την εμφάνισή τους. Ποιος όμως καθορίζει τι είναι όμορφο; Μήπως ένα άτομο είναι όμορφο, όταν αισθάνεται έτσι;

Στην εποχή που διανύουμε οι άνθρωποι αξιολογούνται όλο και συχνότερα βάσει της εμφάνισής τους, παρά της προσωπικής τους αξίας και των δυνατοτήτων τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν μια συγκεκριμένη έννοια του όμορφου. Ταυτόχρονα, η κοινωνία έχει συνδέσει την ομορφιά με την επιτυχία και την καταξίωση σε πολλούς τομείς της ζωής μας (π.χ., επάγγελμα, προσωπική ζωή κ.ά.). Όλα αυτά δημιουργούν μια ανάγκη ταύτισης με αυτά τα πρότυπα για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως αν σκεφτούμε λίγο έξω από αυτές τις κοινωνικές πιέσεις και τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν επιβληθεί, θα δούμε ότι η εικόνα μας είναι κάτι που εύκολα αλλοιώνεται και φθείρεται και οι άνθρωποι που μας αγαπούν δεν είναι κοντά μας για την εμφάνισή μας. Ίσως, αν κάποιος αναλύσει τα πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή του, να καταφέρει να ορίσει τι είναι ομορφιά για εκείνον και έτσι να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του. Είναι βοηθητικό για τον καθένα μας, όχι απλά να εξαλείφουμε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και να τονίζουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά.

Έρευνα που έγινε σε γυναίκες που φοιτούσαν σε κολλέγιο, από τον Williams και τους συνεργάτες του, αποκάλυψε τρεις διακριτές ομάδες: τις γυναίκες με θετική εικόνα σώματος (51%), τις γυναίκες με δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος (23%), και τις γυναίκες με αρνητική εικόνα σώματος (24%). Έχει ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες με θετική εικόνα σώματος είχαν λιγότερες επιζήμιες διατροφικές συμπεριφορές, μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, αισθάνονταν περισσότερο την κοινωνική υποστήριξη του περιβάλλοντός τους και είχαν πιο συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Πολλές φορές, η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας διαμορφώνεται από τα μηνύματα που παίρνουμε και από τους γύρω μας. Για να αποκτήσει κάποιος θετική εικόνα σώματος απαιτείται χρόνος και υπομονή, γιατί θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Όπως για παράδειγμα, μια έφηβη χρειάζεται χρόνο για να αντιληφθεί την ανάπτυξη του στήθους της και την αλλαγή της κατανομής του λίπους στους γοφούς και τους μηρούς της, ως αντανάκλαση του γυναικείου σώματος που αναπτύσσει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης