Tο Vintage είναι ένα στιλ που, όπως λένε οι ειδικοί, ήρθε για να μείνει αφού πλέον δεν πρόκειται απλώς για μία μόδα, αλλά για ένα νέο τρόπο ζωής.

Η στροφή στην αγορά των vintage δεν έγινε μόνο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά και από την ανάγκη να αποκτήσει κάποιος έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ντύσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν μιλάμε για vintage αναφερόμαστε σε ρούχα της εποχής από το 1920 μέχρι περίπου το 1980. Οριοθετούμε το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο γιατί πριν από το 1920 αναφερόμαστε σε αντίκες – κατ ‘ουσίαν για ρούχα ενός αιώνα- και μετά τα 80’s σε κάτι πιο σύγχρονο. Μπορεί κάποιοι να μπερδεύουν το vintage με το ρετρό, αλλά πρόκειται για δυο διαφορετικά στιλ με πολύ λεπτές διαχωριστικές γραμμές. Ρετρό είναι η τάση στη μόδα να μιμείται το στιλ προηγούμενων χρόνων, κυρίως μεταξύ του 1940-1990.

Οι δεκαετίες -αναφορά στα vintage σηματοδοτούν μεγάλους σταθμούς για την παγκόσμια μόδα . Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει η επιρροή της Κοκό Σανέλ, που έντυσε με το στιλ της τις φλάπερς (τις γυναίκες που τους άρεσε να προκαλούν, να εκφράζουν ελεύθερα την σεξουαλικότητα τους, να είναι ανεξάρτητες και δυναμικές). Σημείο κατατεθέν τους τα κοντά, ίσια μέχρι το αυτί μαλλιά, συνήθως κουρεμένα με αφέλειες.

Ακόμη μια δεκαετία σταθμός για τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τους λάτρεις του vintage είναι αυτή του ’50, όπου συναντάμε full skirts, circle dresses, ρίγες, πουά, φλόραλ και τις γνωστές λευκές μέχρι τον αστράγαλο κάλτσες που φοριούνται με σκούρα και κυρίως μαύρα παπούτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχεδιαστές που πιθανόν αναζητά περισσότερο ο έμπειρος καταναλωτής, είναι οι Κοκό Σανέλ, Πολ Πορέτ, Μαριάνο Φουρτούνι, Έλσα Σιαπαρέλι, Μαντλίν Βαϊονέτ, Ζανίν Λανβέν, Κριστιάν Ντιορ, Ζιβασνί και πολλοί άλλοι κλασικοί σχεδιαστές.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης