Οι ευρυαγγείες είναι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «σπασμένες φλέβες». Πρόκειται για ακίνδυνα μικρά αγγεία κόκκινου ή προς το μπλε χρώματος και εμφανίζονται είτε στο πρόσωπο είτε στα πόδια. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση των ευρυααγγειών.

Τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες Κ ,Ε και Β12 βοηθούν στην αναστολή της εμφάνισης ευρειαγγειών. Η βιταμίνη Κ συμμετέχει στη διεργασία πήξης του αίματος και προστατεύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων ρυθμίζοντας την διαπερατότητά τους και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Βρίσκεται κυρίως στο κουνουπίδι, γάλα, σπανάκι, λάχανο, συκώτι, αρακά και τομάτες. Η βιταμίνη Ε εκτός των άλλων προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση. Κυρίως την βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στον αρακά, στο φυστικέλαιο και στα αυγά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικός παράγοντας για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Την συναντάμε συνήθως στο συκώτι, στον μπακαλιάρο, στις σαρδέλες, στα αυγά, στο γάλα, το τυρί και στο βοδινό κρέας.

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια η προσπάθεια θεραπείας των ευρειαγγειών ήταν αμφίβολη τώρα με την αλματώδη ανάπτυξη της ιατρικής, μπορούμε να μιλάμε για λύσεις. Η ομοιομορφία της αγγειακής μικροκυκλοφορίας του αίματος, είναι βασικής σημασίας για την πρόληψη ή την θεραπεία διαφόρων δερματικών και αντιαισθητικών προβλημάτων.

Η τοπική θεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη, αλλά και στην αναστολή εμφάνισης ευρειαγγειών. Υπάρχει και η δυνατότητα με θεραπεία με laser, καθώς τα παλμικά laser που φέρουν την ειδική ονομασία «χρωστικής επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης» αποτελούν σήμερα την κατ’ εξοχήν θεραπεία για την εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων και ευρειαγγειών. Θεαματική είναι η αφαίρεση ευρειαγγειών ιδιαίτερα του προσώπου αλλά και των κάτω άκρων λόγω της επιλεκτικής απορρόφησης του laser από την αιμοσφαιρίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεραπεία με δέσμες πολωμένου φωτός είναι η θεραπεία με δέσμες πολωμένου φωτός είναι ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο μέσο θεραπείας στο χώρο της ιατρικής. Οι πιο πάνω μέθοδοι θεραπείας αποτελούν την επιστημονική απάντηση για τη λύση του δύσκολου προβλήματος της αφαιρέσεως των ευρειαγγειών αλλά και αιμαγγειωμάτων.

Κάθε μια από τις μεθόδους ξεχωριστά αλλά και ο συνδυασμός αυτών μπορεί να δώσει θεραπεία ακόμη και σε πολύ εκτεταμένες βλάβες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης