Μυωπία θα έχει ο μισός πληθυσμός της γης το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ενώ αυξάνονται οι αδιάγνωστες παθήσεις των ματιών κατά την παιδική ηλικία.

Με αφορμή την αύξηση των αδιάγνωστων οφθαλμικών παθήσεων στην παιδική ηλικία, η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού (ΕΕΠΟΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη επαναφοράς του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θεσμού των προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων στα παιδιά της προσχολικής, νηπιακής και σχολικής ηλικίας από ειδικούς οφθαλμιάτρους, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ουσιαστικά υπό κατάργηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΕΠΟΣ, το 5 έως 7% των παιδιών έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν, ενώ το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης θα μπορούσαν θα θεραπευτούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

«Ζούμε στην εποχή της σύγχρονης οπτικής-ηλεκτρονικής πληροφόρησης και τα παιδιά μας, που αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι από πολύ νωρίς εκτεθειμένα έως και εθισμένα σ’ αυτήν. Ο αστικός τρόπος ζωής, η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης, οι νέες τεχνολογίες, η πολύωρη έκθεση των παιδιών μπροστά σε μία οθόνη, είτε της τηλεόρασης, είτε του παιγνιδιού τους, είτε του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, ακόμη και του κινητού τους τηλεφώνου, από τρυφερές ηλικίες, οδηγεί στην ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας του οπτικού τους συστήματος από την προσχολική ηλικία. Τα παιδοφθαλμολογικά προβλήματα αυξάνονται και πρέπει να αντιμετωπίζονται και έγκαιρα και πρώιμα, γιατί ενώ πολλά παιδιά έχουν σημαντικά προβλήματα όρασης, δυστυχώς, οι γονείς τους δεν το γνωρίζουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΠΟΣ, Νίκος Κοζέης, τονίζοντας ότι η πρόληψη έχει τεράστια αξία, διότι τα προβλήματα όρασης συχνά δεν γίνονται αντιληπτά…

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης