Ανησυχείτε επειδή η μνήμη σας δεν είναι πια όσο δυνατή ήταν παλιότερα; Ανεβαίνετε στον πάνω όροφο του σπιτιού σας και δεν θυμάστε τι θέλατε ή δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που βλέπετε στον δρόμο; Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά και αναμφίβολα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν η άνοια μας… χτυπάει την πόρτα.

Αν και οι φόβοι είναι υπαρκτοί, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Μπορεί η αποδυνάμωση της μνήμης σας να οφείλεται σε έλλειψη συγκέντρωσης ή στο υπερβολικό στρες. Πότε όμως πρέπει να αρχίσετε πραγματικά να ανησυχείτε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάρι Γκόρντον, καθηγητής νευρολογίας και γνωστικών επιστημών στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, έχει αναπτύξει ένα σύντομο τεστ που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την κατάσταση της μνήμης σας. Το τεστ αναπτύχθηκε ώστε να υπογραμμίσει και να εξηγήσει ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια της απώλειας μνήμης, ώστε να υποδείξει πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον ειδικό.

Σημαντικό: Πρέπει να κάνετε το τεστ μαζί με κάποιον που σας γνωρίζει καλά (τον σύζυγο, έναν καλό φίλο ή έναν συγγενή), καθώς παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο πώς αξιολογείτε εσείς τη μνήμη σας αλλά και πώς την κρίνουν οι γύρω σας. Όπως επισημαίνει ο Γκόρντον, ο μέσος ασθενής με Αλτσχάιμερ δεν εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση της μνήμης του, οι φίλοι και οι συγγενείς όμως παρατηρούν τυχόν προβλήματα. Ο καθηγητής συμπληρώνει μάλιστα πως δίνει περισσότερο βάρος στην άποψη του/της συζύγου ή ενός κοντινού φίλου παρά στην άποψη του ίδιου του εξεταζόμενου όταν πραγματοποιεί αξιολόγηση της μνήμης.

Για καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις, τόσο εσείς όσο και το άτομο που θα κάνει το τεστ μαζί σας πρέπει να σημειώσετε την απάντηση που θεωρείτε καταλληλότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Πόσων ετών είστε;

Α. κάτω από 45

Β. 46-65

Γ. 65-75

Δ. άνω των 75

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης